Integrationsminister Erik Ullenhag. CC-BY-3.0/Vest

Integrationsministern: Gör det lättare att bli medborgare

Publicerad 17 november 2013 kl 22.33

Inrikes.Vägen till medborgarskap ska bli snabbare och fler ska beviljas permanent uppehållstillstånd. Det är några av förslagen som integrationsminister Erik Ullenhag framför i en intervju med Rädda Barnen.

Gilla artikeln på Facebook

När organisationen Rädda Barnen intervjuade integrationsminister Erik Ullenhag förra veckan, lät man 19-årige Abdollah Jafari ställa frågorna. Enligt Rädda Barnen är Abdollah "ensamkommande" och tog sig till Sverige från Afghanistan för två år sedan.

I intervjun förklarar Ullenhag att han tycker att integration är den viktigaste framtidsfrågan som Sverige står inför. Han säger sig vara "övertygad om att Sverige blir rikare och mer spännande av att vara ett öppet land".

När Ullenhag får frågan vad som kan göras för att svenskarna ska bli bättre på att ”tolerera olikheter” förklarar ministern att vi i Sverige har en tradition av att ”titta bakåt” för mycket och fråga oss varifrån folk kommer.

För att råda bot på det vill Ullenhag ”göra det lättare att bli medborgare” i Sverige. Han vill också införa en möjlighet att bli svensk medborgare snabbare än efter den nuvarande vänteperioden på fem år, för personer som har lärt sig svenska.

Ministern anser att vi bör vara tydliga med att vi vill att de som kommer till Sverige ska stanna här för gott, och inte resa tillbaka till sina hemländer när de inte längre har något skyddsbehov.

– I Sverige har vi under perioder gett alldeles för många tillfälliga uppehållstillstånd, säger Ullenhag.

Sverige började i september i år, som enda EU-land, att omedelbart bevilja alla syriska invandrare permanent uppehållstillstånd – en policy som har lett till en kraftig ökning av invandringen från Syrien.

Myndigheter och politiker måste också bli bättre på att informera invandrare om deras rättigheter, menar Ullenhag.

Något som enligt Abdollah bekymrar många unga invandrare är att de bidrag de kan få för att ägna sig åt olika fritidsintressen kan variera mellan olika kommuner.

”Många killar på transitboenden vill hålla på med träning, ofta kampsport och fotboll, men avgifter, kläder och utrustning (som fotbollsskor) är dyrt. Socialtjänsten i olika kommuner har olika regler för hur mycket det får kosta. Det skapar en känsla av orättvisa och förvirring. Varför är det så?”, undrar Abdollah.

I sitt svar understryker Ullenhag att det är jätteviktigt att unga invandrare ska få hålla på med sport, men att han inte har någon lösning på problemet eftersom kommunerna är fria att själva bestämma hur stora bidrag de ska bevilja.

När Abdollah undrar varför det bröt ut kravaller i bland annat Husby tidigare i år, säger Ullenhag att han inte vill spekulera i det. Orsakerna till våldet är inte det viktiga, menar ministern.

– Jag vill inte spekulera i orsaker, det viktiga är att visa att vi inte accepterar våldet. Det som skett är otroligt sorgligt, eftersom det ger ännu sämre rykte åt vissa områden, säger han.

Enligt Ullenhag kan kravallerna leda till att ungdomar från Husby kommer i kläm, eftersom arbetsgivare förknippar området med "stök och oroligheter".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Svindyra pjäsen äntligen på plats. Konstnären Katharina Grosse kammar hem 26 skattemiljoner på projektet.0 Plus

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Wests nya musikvideo: "Nigger Heil Hitler". Stjärnan chockar på nytt.0 

Rekordmånga svenskar "läser" böcker. Majoritet läser dagligen – men även ljudböcker räknas.0