Psalmerna har delats in i nio tematiska kategorier, likt den nuvarande psalmboken från 1986, och rymmer en bred tematik – från klimatångest och invandring till könsneutrala vigselpsalmer och sånger om skilsmässa.
– Psalmerna handlar om människans sökande: efter Gud och efter mening. De handlar om vardagsliv och om tro och livet i stort, säger Carl Henric Svanell i samordningsgruppen för nya psalmer, i en intervju med SVT:s kulturnyheter.
För varje psalmförslag finns noter, sångtexter och ljudfiler tillgängliga. Körer från hela Sverige har deltagit i inspelningarna, med målet att återge hur sångerna kan låta i en vanlig församling. Eventuella skillnader mellan inspelning och notbild korrigeras enligt noterna, enligt Svenska kyrkan.
Bakgrunden till projektet är två beslut i kyrkomötet 2016 och 2018, som gav uppdraget att dels ta fram nya psalmer, dels att genomföra en språklig, teologisk och musikalisk översyn av den befintliga psalmboken.
Kyrkomusikern Karin Edwardsson betonar i samtal med SVT Nyheter/Jönköping att flera av de nya psalmerna fyller tidigare tomrum:
– Det ska ju vara relevant att sjunga psalmer … Det fattas psalmer inom vissa kategorier, till exempel behöver man fler nattvardspsalmer eller psalmer för vigslar av samkönade par.
Enligt Carl Henric Svanell är det viktigt att psalmerna speglar människors verklighet, utan att förlora kontakten med kyrkans djupare uppdrag:
– Det är klart att vi har teman, där klimatet har en mer framträdande roll – men även könsneutrala vigselpsalmer, säger han till SVT Nyheter.
Han ser heller ingen motsättning mellan att tala om samtida ämnen och att förvalta ett tidlöst budskap:
Projektet saknar ännu ett fast slutdatum. Just nu ligger fokus på att provsjunga och samla in respons. När en färdig ny psalmbok kan presenteras återstår att se.