Grafik: Nordisk Ungdom

Nordisk Ungdom sprider journalistkarta

Publicerad 26 september 2012 kl 15.42

Inrikes.I en Twitterkampanj sprider organisationen Nordisk Ungdom en så kallad journalistkarta där man kan se var ett slumpmässigt urval av Stockholms journalister bor.

Gilla artikeln på Facebook

Den nationalistiska ungdomsorganisationen Nordisk Ungdom sprider just nu en så kallad journalistkarta på Twitter. På kartan, som är skapad med hjälp av Google Maps, kan man se var femtio slumpmässigt utvalda Stockholmsjournalister bor. Det handlar om journalister som är verksamma på Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio samt Sveriges Television. Varje mediabolag på kartan anges med en egen färg. Kartan skapades tidigare i sommar av bloggaren Lars Wilderäng men har nu alltså vunnit större spridning genom Nordisk Ungdom.

– Journalisterna utgör idag en privilegierad klass och är en del av den politiska maktstrukturen, journalisterna har lämnat sitt granskande uppdrag bakom sig, hävdar Patrik Forsén som är talesman för Nordisk Ungdom och fortsätter;

– Istället riktas uppdraget mot att uppfostra vanligt folk vilka tvingas leva i ett samhälle med eskalerande brottslighet och otrygghet. Detta samhälle har journalisterna flytt ifrån samtidigt som de tagit som sin uppgift att förneka problemen och förfölja whistleblowers.

Forsén förklarar för Fria Tider att kartan i första hand är till för journalisterna själva och att den syftar till att göra dem medvetna om att många svenskar inte lever i deras verklighet. Och om man får tro kartan så är många av dessa koncentrerade till Stockholms innerstad eller mer välbeställda förorter. Ingen av journalisterna på kartan återfinns i Stockholms så kallade utsatta och invandrartäta förorter.

- Pilarna visar respektive ungefärliga bostadsområde, de sitter normalt på parker, grönområden eller idrottsplaner, förklarar Forsén. Enligt honom är detta för att ingen journalist ska känna sig personligt utpekad. Journalistkartan avslöjar heller inte vilken journalist det är som bor på den ungefärliga adressen.

Fria Tider har försökt nå de fem berörda mediabolagen för en kommentar men inget av dem har velat kommentera journalistkartan.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.