Bara gotlänningar är välkomna i grannlandet.

Norge öppnar inte gränsen mot Sverige – slår hårt mot svensk turistnäring

Norrmän hade en miljon gästövernattningar i Västsverige förra året

Publicerad 12 juni 2020 kl 15.18

Inrikes. Förutom gotlänningar är svenskar inte välkomna i Norge. Det meddelar nu norska regeringen, som inte öppnar gränsen mot Sverige. Beskedet slår hårt mot den svenska turistnäringen.

Gilla artikeln på Facebook

Under torsdagen kom beskedet att svenskar portas från Finland i sommar.

Bakgrunden är Sveriges kraftlösa hantering av coronasmittan, som skapat en hög smittspridning och dödlighet jämfört med övriga nordiska länder.

De som argumenterade för att Sverige inte skulle ta i hårdare mot smittan påstod att sådana åtgärder skulle drabba den svenska ekonomin. Sveriges BNP har visserligen klarat sig bättre än andra europeiska länder på kort sikt. Men å andra sidan har de andra länder slagit ned smittan och kan nu återgå till ett mer normalläge. Men Sverige får alltså inte vara med.

Nu portas svenskarna även från Norge och landet öppnar alltså inte gränsen mot Sverige.

Norges statsminister Erna Solberg förklarade på fredagseftermiddagen att bara gotlänningar är välkomna. Dit får även norrmännen åka utan att hamna i karantän.

– I Sverige är det bara Gotland som uppfyller kriterierna, säger hon.

Övriga Norden är dock välkomna i Norge.

Enligt GT innebär beslutet ett hårt slag mot svensk turism, då norrmännen bara förra året hade över en miljon gästövernattningar i Västsverige.

– Vi har 60 procent norska gäster hos oss så en stängd gräns har betydelse och har haft det sen den stängde. Vi har ju redan tappat väldigt mycket beläggning, säger Lena Kempe, vd och delägare på Daftö resort, till GT.

Även Kent Hansson (S), kommunalråd i Strömstads kommun, är oroad av det norska beskedet.

– Vårt näringsliv består till väldigt stor del av handel och besöksnäring och den stängda gränsen har gjort att många blivit permitterade, sade han på fredagen i SVT:s Morgonstudion.

Tidigare har även Danmark portat svenskar, förutom de som jobbar i landet eller har sommarstuga där. Bara Island, som haft minst smitta av alla och bara totalt tio döda i covid-19, välkomnar svenskar.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Strandhäll bluffade om högerextrem hotbild

Myndigheten: "Några sådana uppgifter finns inte". Inte korrekt att SD:s drönarbild äventyrade säkerheten för ministern.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.