Birger Sørensen är säker på sin sak.

Norsk expert: "Detta virus har inget naturligt ursprung"

Publicerad 8 juni 2020 kl 19.36

Vetenskap. Coronaviruset har inte uppstått på naturlig väg utan har förmodligen tagits fram av amerikanska och kinesiska forskare. Det säger den norske vaccinforskaren Birger Sørensen till NRK.

Gilla artikeln på Facebook

Tillsammans med den brittiske professorn Angus Dalgleish undersöker Birger Sørensen i en ny studie det så kallade spike-proteinet i det nya coronaviruset.

Sekvenserna i proteinet tyder enligt forskarduon på att viruset inte har uppstått naturligt, skriver NRK.

De påpekar att viruset har egenskaper som aldrig tidigare påvisats i naturen och som kraftigt skiljer det från SARS. Att det nya coronaviruset knappt har muterat sedan det började smitta människor tyder också på att det redan var färdiganpassat för människor, enligt forskarna.

– När vi tekniskt beskriver viruset så ser vi ju att det inte har tillkommit på naturlig väg genom en naturlig utveckling. Det har skapats av amerikaner och kineser som en del av det som kallas "gain of function"-studier. Sådana görs över hela världen. Man säger att man inte gör det, men det sker hela tiden på avancerade laboratorier, säger Birger Sørensen till NRK.

Gain of function-studier innebär att man ökar ett virus smittsamhet på konstgjord väg för att kunna experimentera med det. USA och Kina har sedan länge ett forskningssamarbete kring coronavirus, skriver NRK.

Den nya studien har skapat en häftig debatt i Storbritannien. Sir Richard Dearlove, tidigare chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6, säger till Daily Telegraph att forskarna visar att de tidigare påståendena om att viruset uppstått i ett labb kan stämma.

– Jag tror att det började som ett misstag. Därmed uppstår frågan om Kina kommer att ta på sig ansvaret, och om Kina ska betala skadestånd. Jag tror att detta kommer att få alla länder att tänka igenom sitt förhållande till Kina och hur de förhåller sig till Kinas ledarskap, säger Dearlove till tidningen.

Kina har hela tiden nekat till uppgifterna om att det nya coronaviruset skulle ha sitt ursprung i ett laboratorium.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.