Sian-ledaren Lars Thorsen blödde från huvudet efter mobbens attack.

Norsk islamkritiker anfölls av mobb: "Vi är på väg mot det svenska tillståndet"

Scrolla ner för video

Publicerad 23 augusti 2020 kl 22.31

Utrikes. En islamkritisk ledare i Norge blev våldsamt attackerad av en muslimsk mobb i Bergen. Händelsen får Fremskrittspartiet, som sitter i regeringen, att reagera starkt.
– Vi är på väg mot det svenska tillståndet, varnar den förra invandringsministern Sylvi Listhaug, skriver Document.

Gilla artikeln på Facebook

Våld och totalt kaos uppstod när islamkritiska Sian (Stoppa islamiseringen av Norge) höll en manifestation på Festplassen i Bergen på lördagen.

På platsen hade grupper av muslimer och vänsterextremister samlats till en motdemonstration.

När Sian-ledaren Lars Thorsen i sitt tal sade att Muhammed var en falsk profet gick en muslimsk mobb till attack och slog ned honom, skriver NRK.

På bilder från händelsen syns Thorsen därefter föras bort av polisen medan han blöder från huvudet.

Polisen har gripit tre personer i 20-årsåldern för misshandeln av Thorsen. Åtminstone två av dem har dock redan släppts på fri fot, enligt NRK. Sammanlagt misstänks ett 15-tal personer för ordningsstörning.

De norska medierna har fokuserat på att anklaga polisen för övervåld eftersom tårgas användes för att skingra de stenkastande upploppsmakarna. Bland annat intervjuas vänsteraktivister som anklagar polisen för att ha "gasat" dem och "använt kemiska vapen mot barn". Även socialdemokratiska Arbeiderpartiet och norska vänsterpartiet kritiserar polisen.

Sylvi Listhaug, toppföreträdare för Fremskrittspartiet och tidigare Norges invandrings- och integrationsminister, reagerar istället på attacken mot Lars Thorsen.

– I Norge är det tillåtet att säga negativa saker om profeten Muhammed. Att ungdomar går till angrepp mot personer för att de uttrycker sådana lagliga åsikter får mig att känna att vi är på väg mot det svenska tillståndet.

"Det svenska tillståndet" är ett begrepp som ofta används i avskräckande syfte i Norge och Danmark för att beskriva det invandrarrelaterade våldskaos som grannlandet Sverige har drabbats av.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nyföretagandet har ökat under pandemin

73.687 nya företag under 2020.. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.