" /> " /> " />
Foto: Fria Tider

Norsk våldsvänster får stöd av skattefinansierade Expo

Publicerad 9 januari 2012 kl 17.10

Politik.Statsfinansierade Expo tvingades för en tid sedan plocka bort en artikel från sin hemsida, sedan bloggen Avpixlat avslöjat att dess författare var en öppen anhängare av våld som politisk metod. Men trots detta inleder Expo nu ett samarbete med ännu en våldsbejakande extremist - norrmannen Henrik Lunde.

Gilla artikeln på Facebook

Vi ska ”banke nazisvin", utropade Expos skribent Tor Bach i en tidigare artikel på en norsk vänsterhemsida. När bloggen Avpixlat uppmärksammade saken reagerade den skattefinansierade tidskriften emellertid med att snabbt avlägsna skribentens artiklar från sin webbupplaga.

Men nu inleder Expo ett nytt kontroversiellt samarbete, avslöjar den svenska bloggaren Solguru. Denna gång med den norska vänsterextrema organisationen Vepsen.

Ordförande för Vepsen är sociologen Henrik Lunde, som enligt Expo arbetat i flera år med att ”kartlägga och granska den norska extremhögern".

Lunde har utmärkt sig genom att öppet försvara den våldsamma vänsterorganisationen AFA, som i Norge går under namnet "Blitz".

I artikeln Verdige antirasister, publicerad på Antirastisk Senters hemsida, låter Lunde meddela att våld har en självklar plats i allt ”antirasistiskt” arbete:

"Militanta antirasisters aktioner har spelat en viktig roll i arbetet mot högerextremism i Norge. Man kan gilla det eller inte, men nynazister i Oslo blir bemötta med handfast motstånd från bl.a. Blitz/AFA", skriver han i artikeln.

I en annan artikel skriver Lunde att samarbetet med norska AFA tidvis knakat i fogarna, eftersom han inte kunnat ställa sig bakom allt som vänsterextremisterna gjort. Däremot, och här är Expos norske samarbetspartner tydlig, ska sådana småsaker inte ”hindra ett konstruktivt samarbete när vi är eniga".

I Expos artikel om samarbetet uttrycker sig emellertid den norske våldsideologen närmast på nyspråk:

– Norge och Sverige står inför liknande utmaningar och därför är det viktigt att vi har ett tätt och konstruktivt samarbete mot extremism och för mänskliga rättigheter och demokrati, säger Henrik Lunde.

Artikeln uppdaterad 16/1


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.