Ensamkommande flyktingbarn

Nu ska flyktingbarnen hem – oavsett hur gamla de är

Publicerad 26 september 2016 kl 10.14
Av Mattias Albinsson

Politik. Migrationsverket tycks nu ha tröttnat på alla de så kallade ensamkommande flyktingbarn som strömmat in i Sverige de senaste åren. Enligt en ny praxis ska "barnen" skickas hem igen, oavsett hur gamla de är, skriver Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare har asylsökare som påstått sig vara under 18 år många gånger fått permanent uppehålls­tillstånd med automatik, oavsett asylskäl. Det har gjort att väldigt många av dem som kommit till Sverige sagt sig vara 16 eller 17 år gamla, trots att de i de flesta fall är betydligt äldre än så.

Länge har det inte ansetts finnas någon lösning på problematiken. Politiker och debattörer har diskuterat ålderstester och hur tillförlitliga de kan anses vara för att avgöra om en asylsökare ljuger om sin ålder.

Men när den politiska vinden vänder så finns det plötsligt lösningar. Enligt Migrationsverkets nya praxis ska nu flyktingbarnen utvisas, oavsett ålder. Enda skillnaden är att myndigheten väntar till "barnet" fyllt 18 år på pappret innan utvisningen verkställs.

– Tidigare var det så att om det inte fanns ett skyddsbehov för ett ensamkommande barn som inte hade något ordnat mottagande i hemlandet beviljades barnet uppehållstillstånd, även om barnet var 17 år och 10 månader gammalt, berättar Kjell-Terje Torvik som är Migrationsverkets återvändandeexpert för SR.

Nu får de så kallade "barnen" istället ett utvisningsbeslut i handen så snart de kommer till Sverige. I beslutet står det att så snart asylsökaren fyllt 18 ska han tillbaka till sitt hemland igen.

Sveriges Radio tar i sin artikel tydlig politisk ställning emot den nya praxisen och anklagar den för att vara inhuman.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.