Ny brittisk lag: 15 års fängelse om du besöker "högerextrema" sajter

Publicerad 5 oktober 2017 kl 22.44

Utrikes. Den brittiska regeringen planerar nu ny och hård lagstiftning som kan ge upp till 15 års fängelse för den som besöker hemsidor med "högerextrem propaganda", rapporterar The Guardian.
– De ska straffas med lagens fulla kraft! dundrar inrikesminister Amber Rudd.

Gilla artikeln på Facebook

När Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd presenterar den planerade lagen hävdar hon att det handlar om att sätta dit potentiella terrorister.

Enligt The Guardian kommer exempelvis personer som publicerar information om anställda inom försvaret, polisen eller underrättelsetjänster i syfte att förbereda terrordåd att kunna straffas med upp till 15 års fängelse.

Men även dem som surfar in på hemsidor där det finns "högerextremism" ska omfattas av den drakoniska lagstiftningen.

– Jag vill se till att de som tittar på avskyvärt terroristrelaterat innehåll på nätet, inklusive jihadistiska sajter, högerextrem propaganda och bombtillverkningsanvisningar, straffas med lagens fulla kraft, säger Amber Rudd enligt Guardian.

Hon poängterar att det finns en lucka i den nuvarande lagstiftningen som gör att man kan undgå straff så länge man inte aktivt laddar ner den typen av material utan bara besöker hemsidorna.

Det kommer dock att finnas undantag för personer som bara råkar klicka sig in på sidor med "extremistiskt" material eller gör det någon enstaka gång av nyfikenhet. Forskare, journalister eller andra som kan ha en "rimlig ursäkt" för att ta del av innehållet av "legitima skäl" ska kunna undgå fängelsestraff, enligt Guardian.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

50 turkar stormade kyrka i Wien – ropade "Allahu akbar"

Sebastian Kurz fördömer attacken. "Vi kommer resolut att fortsätta kampen mot politisk islam och vi visar ingen falsk tolerans."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.