Bostadsmarknaden

Inbördeskrig i S efter förslag om högre hyror för unga

Publicerad 4 juni 2021 kl 11.17

Ekonomi. Hur kan man skydda äldre hyresgästers rätt att bo billigt och samtidigt göra det lönsamt att bygga dyrt för yngre generationer? Enligt den S-ledda regeringen genom att skapa en ny lag om fri hyressättning för nya bostäder. Men S eget ungdomsförbund SSU kallar förslaget för en "skitidé" och Vänsterpartiet hotar att fälla regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

Den S-märkta utredningens uppdrag har bestått i att lämna förslag på hur en modell med fri hyres­sättning för nyprodu­cerade bostads­lägen­heter kan utformas. Syftet har varit att skapa en modell som bidrar till kraftigt höjda hyror för nya hyresrätter, i praktiken ofta för yngre hyresgäster, utan att de äldre drabbas av några förändringar i negativ riktning.

Men S ungdomsförbund, SSU, är inte helt oväntat emot förslaget.

I en intervju med Ekot kallar SSU:s ordförande Philip Botström förslaget om marknadshyror för nybyggda lägenheter för en ”skitidé”. Även andra socialdemokrater är kritiska och har startat en namninsamling i protest.

Socialdemokraterna kan ändå tvingas införa fri hyressättning för nyproducerade lägenheter på grund av januarisamarbetet med Centerpartiet och Liberalerna. Men Vänsterpartiet hotar med att fälla regeringen om förslaget förverkligas, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt utredningen ska nya bestämmelser om fri hyressättning vid nyproduktion införas genom en ny lag – lagen om fri hyressättning vid nyproduktion. Tillämpningsområdet föreslås, om hyresvärden så bestämmer, omfatta bostadslägenheter som har färdigställts den 1 juli 2022 eller senare.

Utredningen lämnar även förslag på hur hyran ska bestämmas, justeras och omprövas enligt den nya modellen med fri hyres­sättning.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tjeckien: "Sverige muslimskt 2065"

Premiärministern varnar för utvecklingen. "Jag vill inte ha en enda asylsökare i Tjeckien, inte ens tillfälligt".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.