Knivmorden på Ikea

Ny lag ska skydda framtida Ikea-mördare

Publicerad 3 oktober 2016 kl 09.53
Av Mattias Albinsson

Politik. En ny lag som trädde i kraft 1 oktober ska skydda identiteten på misstänkta brottslingar.

Gilla artikeln på Facebook

Lagen, som inskränker den svenska offentlighets­principen, röstades igenom av samtliga riksdags­partier i maj i år och ålägger domstolarna att sekretess­markera miss­tänktas identitet fram till dess de häktas.

Tidigare har insynen i de svenska domstolarna gjort att mediebolag, men även privat­personer, snabbt kunnat få reda på vem den eller de misstänkta är vid medialt uppmärk­sammade kriminalfall.

Fria Tider var exempelvis först i Sverige med att förra sommaren avslöja att en av de två män som då miss­tänktes för dubbel­mordet på Ikea i Västerås var en eritreansk asylsökare.

Gripen Ikea-mördare är nyanländ invandrare från Eritrea

Avslöjandet tvingade polisen och andra medie­bolag, som exempelvis Aftonbladet, att även de gå ut med uppgiften om de miss­tänktas etnicitet. En lång rad liknande avslöjanden som Fria Tider publicerat det senaste året visar hur några av de grövsta brotten i Sverige, från grupp­våldtäkter till mord, begåtts av nyanlända invandrare.

Under våren bestämde sig emellertid den rödgröna regeringen för att täppa till möjligheten att få ut sådana uppgifter från domstolar innan någon häktats. Samtliga partier i riks­dagen röstade den 18 maj med acklamation ja till den nya lagen. Ingen riksdagsman opponerade sig mot att offentlighets­principen inskränks.

Den nya lagen försvårar möjlig­heten för medie­bolag att granska effekterna av den röd­gröna regeringens kriminal­politik. Kanske inte minst samhälls­effekterna av den stora invandringen till Sverige, men även fall där svenskar är gärnings­män. Ett sådant fall är dynamitbeslaget utanför Falkenberg förra sommaren som en SD-politiker var inblandad i.

Bombmisstänkt SD-politiker kan ha försökt undanröja bevis

Eftersom 1 oktober var en lördag är idag, måndag, den första dagen som den nya lagen tillämpas i praktiken.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

"Fantastiskt bra gjort" Fick hjälp av dottern att spåra skäggige nedskräparen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av unga som vill ha skuldsanering

Mer än en fördubbling sedan i fjol.. "Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.