Ny substans motverkar fetma

Publicerad 3 maj 2024 kl 15.41

Vetenskap. Forskare vid Karolinska Institutet kan ha hittat ett nytt sätt att behandla fetma och besläktade tillstånd genom att rikta in sig på cellernas kraftverk, mitokondrierna. En studie publicerad i Nature Metabolism visar att en specifik klass av läkemedel som blockerar mitokondriernas funktion kan motverka fetma, fettlever och diabetes hos möss.

Dela artikeln

Mitokondrier är avgörande för människors hälsa eftersom de bearbetar näringsämnena i maten vi äter och utvinner den energi som behövs för en mängd olika processer i cellen. Mitokondrierna är centrala i regleringen av vår ämnesomsättning, som är mycket dynamisk och kan omprogrammeras efter olika behov eller som svar på sjukdom.

Forskargruppen vid Karolinska Institutet har nyligen utvecklat specifika läkemedelssubstanser som blockerar mitokondriernas funktion, och därmed cellernas energiproduktion, i syfte att behandla cancer. Nu har forskarna visat att dessa läkemedel även har en gynnsam effekt på ämnesomsättningen hos möss.

– Fyra veckors behandling ledde det till en oväntad ökning av fettomsättningen, vilket resulterade i en drastisk viktminskning, en minskad fettansamling i levern och återställd glukostolerans, säger Taolin Yuan, postdoktor vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Karolinska Institutet, och en av studiens försteförfattare.

Behandlingen gavs oralt till överviktiga hanmöss som matats med en fettrik diet. Den överraskande effekten tyder på att blockering av cellernas energiproduktion kan motverka fetma och diabetes.

– Det är spännande att vi har identifierat en ny potentiell strategi för behandling av vanliga sjukdomar som obesitas och typ 2-diabetes. Vi siktar nu på att ytterligare undersöka de mekanismer som kan förklara läkemedlens effekt. Vi har också inlett ett samarbete med ett bioteknikföretag för att se om det går att vidareutveckla detta till en behandling för människor, men det kommer att ta många år innan vi vet om det fungerar, säger professor Nils-Göran Larsson, ansvarig för studien.


Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.