Vikingaskepp av mindre modell. Henri Bergius/CC-BY-SA

Ny vikingafärd i Amerika upptäckt

Publicerad 7 juni 2013 kl 14.40

Vetenskap.Vikingarna i L’Anse aux Meadows på Newfoundland gjorde en sjöresa till Notre Dame Bay för mer än 1000 år sedan enligt ny forskning.

Gilla artikeln på Facebook

Omkring år 1000 hade vikingar etablerat en bosättning i L’Anse aux Meadows på Newfoundlands nordspets i Kanada. Nu har bevis lagts fram som berättar om en ny vikingafärd från L’Anse aux Meadows till Notre Dame Bay, 23 mil längre söderut på ön, rapporterar Live Science.

Bevisen för att resan skulle ha ägt rum kommer från både arkeologiska utgrävningar och från kemiska analyser av två föremål av jaspis, en sorts ogenomskinlig sten av kvarts. Vikingarna hade använt föremålen när de gjorde upp eld. Det större föremålet hittades 2008, endast 10 meter från bosättningens husgrund i L'Anse aux Meadows. Det mindre föremålet hittades redan på 60-talet vid utgrävningarna av vikingabosättningen.

Jaspis kemiska sammansättning varierar beroende på fyndort. För att få fram föremålens kemiska sammansättning analyserades de med röntgenfluorescens. En jämförelse med prov från olika områden i världen, visade att föremålen kom från Notre Dame Bay på Newfoundland, en kuststräcka på över sju mil. Som mest lik var den kemiska sammansättningen prov från Fortune Harbor.

Vikingarna blev sannolikt imponerade av landskapet, som påminner om Norge. Där fanns fjordar, vikar, öar och mycket skog. Fåglar, marina däggdjur och fisk fanns det gott om. Dessutom var det varmare där än i de mer karga områdena längre norrut.

På den tiden var Notre Dame Bay väl befolkat av beothuk, ett indianfolk som var jägare och samlare. Det är sannolikt att den första kontakten mellan européer och indianer ägde rum där. Man vet inte om mötet skedde, men enligt Erik den rödes saga och Grönlänningasagan så rådde det till en början fred mellan vikingarna och skrälingarna, som indianerna kallades, och de handlade med varandra. Men fiendeskap utbröt och vikingarna blev tvungna att efter några år överge bosättningen på Vinland, som man tror var Newfoundland.

Man har även hittat frön från butternutpumpa i bosättningen i L'Anse aux Meadows. Tidigare undersökningar av dem har visat att vikingarna kan ha rest till Saint Lawrenceviken, söder om Newfoundland.

Förra året kunde Fria Tider skriva om upptäckten av en andra vikingabosättning i Amerika. Den visade att vikingar kan ha bedrivit handel med urinvånarna på Baffin Island i flera århundrande.

? Upptäckte vikingabosättning i Kanada – fick sparken
? Grönländska vikingar frossade på säl


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Träder fram – med en vädjan till sina landsmän. Varningen: De antivita idéerna och rasistanklagelserna kan slå tillbaka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Guldet på högsta kursen någonsin

Fortsatt rally för den gula metallen.. Slog nytt all time high i både dollar och kronor på torsdagen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Elon Musk sprider invandringslarmet. "Svenskarna fick inte lägga märke till de stora, skäggiga män som kom in i landet och insisterade på att de var barn."0 Plus

Mer från Vetenskap

Stickning hjälper mot psykisk ohälsa

Bekräftat av forskare.. Ger möjlighet att varva ner, få en identitet och struktur i vardagen.0 

Majoritet samiska kvinnor utsatta för sexuellt våld

Ny rapport slår larm om mycket höga våldssiffror.. "Visar att våld mot samiska kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem."0 

Vetenskap

Majoritet svenska kvinnor tror på det övernaturliga. Utbredd tro på spöken, ufon, storsjöodjur och spåkvinnor.0 

Försvunnen mussla hittad efter 30 år. Troddes vara utdöd i svenska vatten.0 

Kultur