Pernille Vermund, partiledare för Nya borgerliga.

Nya borgerliga nu jämnstora med Dansk folkeparti

Publicerad 15 juli 2020 kl 09.28

Utrikes. Det invandringskritiska högerpartiet Nya borgerliga grundades för mindre än fem år sedan. Men nya mätningar visar att partiet nu är lika stort – eller till och med större – än utmanaren Dansk folkeparti.

Gilla artikeln på Facebook

Dansk folkeparti har rasat i opinionen och plågas av interna stridigheter och massavhopp. Precis som Sverigedemokraterna anklagas partiet för att vara toppstyrt och vänstervridet.

Nu visar opinionsmätningar att Nya borgerliga, som utmanar Dansk folkeparti från höger, uppenbarligen framgångsrikt har fyllt det vakuum som missnöjet har skapat.

En mätning från Voxmeter visade nyligen att de två partierna är jämnstora: Dansk folkeparti ligger på 5,4 procent och Nya borgerliga på 5,3 procent.

I mitten av juni visade en historisk opinionsundersökning från Yougov att Nya borgerliga rent av hade gått om utmanaren, med 7,7 procent av väljarstödet mot 6,6 procent för Dansk folkeparti.

Sedan kommunvalet 2017 har minst 18 ledamöter i kommunfullmäktige hoppat av Dansk folkeparti. Av dem har flera gått över till just Nya borgerliga.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0