Anders Åslund propagerade för den fejkade Steele-dossiern mot Donald Trump – samtidigt som han försökte mjölka pengar av de oligarker som pekades ut i samma rapport.

Nyliberal guru uppvaktade ryska oligarker

Publicerad 3 december 2020 kl 21.37

Utrikes. Den svenske nationalekonomen och "Rysslandsanalytikern" Anders Åslund, 68, har avslöjats med att försöka tigga pengar från oligarker i Ryssland för sin Nato-lojala verksamhet.
 "Hittills har Fridman varit extremt snål", klagade Åslund när en av de judiska bankirerna visade sig vara bångstyrig, rapporterar Nyhetsbanken.

Gilla artikeln på Facebook

Bakom avslöjandet står den grävande journalisten Kit Klarenberg på ryska RT, som granskat den globalistiska tankesmedjan Atlantic Council där Anders Åslund är verksam som "senior fellow".

Åslund arbetade mellan 1991 till 1994 som ekonomisk-politisk rådgivare åt Boris Jeltsins regering i Ryssland, som då genomgick en privatiseringsprocess som ledde till att stora delar av landets resurser hamnade i händerna på ett litet antal oligarker.

Interna mejl visar nu hur Atlantic Council har försökt mjölka pengar från ryska Alfa Banks ägare Michail Fridman, Pjotr Aven och German Chan. Som springpojke användes den idag 68-årige marknadsgurun Åslund, som i ett mejl beskriver sina svårigheter med att klara sitt uppdrag.

"Detta skulle kunna öppna en möjlighet. Hittills har Fridman varit extremt snål. Jag ska preliminärt äta middag med Aven i Moskva söndag kväll så jag kanske kan fråga honom vad han vill ha", skriver Anders Åslund.

Hittades död dagen efter mötet
Åslund gick tomhänt från ett möte som han hade arrangerat med Aven i november 2015. Han klagade senare på att han "inte hade fått någonting" av oligarken.

Åslunds kollega Alison Perry antydde i ett mejl inför mötet att Aven också hade velat bjuda in "den tidigare ryske propagandaministern" Mikhail Lesin, Men när Atlantic Council fick reda på att Lesin utreddes av FBI för penningtvätt blev Åslund tvungen att "hitta ett artigt sätt" att förklara för Aven att Lesin inte längre var välkommen till mötet.

Dagen efter mötet med Atlantic Council hittades Lesin död i ett hotellrum i Washington DC. Enligt den officiella utredningen dog han genom att slå huvudet i något under en akut alkoholförgiftning.

Försvarade ökända Steele-rapporten
Anders Åslund fortsatte att uppvakta Fridman och Aven under 2017. Detta samtidigt som Åslund propagerade för den fejkade så kallade Steele-rapporten, som bland annat påstods bevisa en konspiration som involverade Trump, Putin och Fridman, Aven och Chan.

"Frågan är inte om Kreml hjälpte Trump att vinna valet utan om det kan bevisas i domstol och om det är straffbart enligt all alltför svårbegriplig amerikansk lagstiftning, som inte ens kunde döma Al Capone för något annat än skatteflykt", dundrade Åslund.

Atlantic Council har i efterhand i all tysthet smusslat bort Åslunds försvar för den ökända Steele-rapporten från sin hemsida, skriver Nyhetsbanken.

Nyhetsbanken konstaterar att det är dubbelt ironiskt att Anders Åslund tigger pengar av ryska oligarker, med tanke på att han år 2019 gav ut en bok om "Rysslands kompiskapitalism". I boken beskriver han hur landet övergått från "marknadsekonomi till kleptokrati".

Enligt sajten har Åslund som ekonom förespått Rysslands förestående kollaps åtminstone fyra gånger: 1999, 2001, 2014 och mars 2020.

Sommaren 2018 avslöjades det att Åslund hade fått betalt för att skriva en artikel som berömde finansinstituten i Lettland för deras framgångar i kampen mot penningtvätt. Artikeln beställdes av lobbyisten Sally Painter.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

Willgert: "Kan ha politiska motiv". Storbankerna stänger dörren för ännu en alternativmedia.0 

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.