Ökad spänning kring robotsköld i Europa

Publicerad 6 februari 2012 kl 14.30

Utrikes.De rysk-amerikanska överläggningarna om ett robotförsvar i Europa har nått en återvändsgränd, sade Rysslands vice försvarsminister Anatoly Antonov på måndagen. Nu varnar han för att USA:s fortsatta aktiviteter på området kommer att tvinga Ryssland att upprusta sin kärnvapenarsenal.

Gilla artikeln på Facebook

Den kontroversiella amerikanska robotskölden med radar och luftvärnsrobotar som planeras i Europa har länge varit en nagel i ögat på Ryssland, som med rätta anser att den hotar maktbalansen i regionen. Landet har sedan tidigare förklarat att man kan tänka sig att avstå från aktiva motåtgärder om man kan förhandla fram godtagbara villkor. Men förhandlingarna har dragit ut på tiden och nu är tålamodet av allt att döma slut i Moskva.

- Om det europeiska segmentet i robotförsvaret integreras med USA:s anläggningar i Alaska och Asien-Stillahavsområdet så stärker det väsentligt potentialen hos den amerikanska antimissilförmågan, säger vice försvarsminister Anatoly Antonov till RT och förklarar att Ryssland nu kommer att utöka sin kärnvapenkapacitet för att möta hotet från USA.

Spänningarna mellan de två länderna har närmat sig kallakrigsnivå sedan Rysslands president Dmitrij Medvedev i höstas hotade att militärt slå ut de missilförsvarsanläggningar som USA planerar att uppföra i Spanien och Östeuropa.

Även vice försvarsminister Anatoly Antonov upprepade på måndagen samma hot. Han sade också att en del anpassningar av den ryska försvarsförmågan redan håller på att genomföras och att man bland annat påbörjat sjösättningen av Iskanderrobotar i den västliga enklaven Kaliningrad. Dessutom skapar Ryssland en ny gren inom militären för att möta den amerikanska upprustningen i Europa.

I januari 2010 skrev Fria Tider för första gången hur Ryssland planerade att kärnvapenbestycka sin Östersjöflotta. Den 25 januari i år uppgav RT att utplaceringen av Iskanderrobotar i Kaliningrad hade inletts, men uppgifterna dementerade snabbt av Kreml i rysk media. Men idag bekräftar alltså vice försvarsminister Anatoly Antonov att installationen är i full gång.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.