Sverige byter åsikt
"Nu företräder jag i stället en ännu stramare migrationspolitik än den som jag då motsatte mig", skriver Louise Meijer.

"Öppna era hjärtan"-moderat erkänner: Jag hade fel

Publicerad 13 mars 2024 kl 08.12

Inrikes. Louise Meijer (M), gruppledare för Moderaterna i justitieutskottet, medger i en debattartikel i Expressen att hon hade fel när hon förespråkade Fredrik Reinfeldts "öppna era hjärtan"-linje i invandringspolitiken.

Dela artikeln

När Moderaterna började ställa om sin invandringspolitik efter asylkaoset 2015 gjorde ungdomsförbundet Muf inledningsvis ett visst motstånd.

"Våra hjärtan ska vara fortsatt öppna", konstaterade Mufs ordförande Rasmus Törnblom i maj 2015. Han fick stöd av sin vice ordförande, Louise Meijer.

– Detta är den absolut viktigaste striden om öppenhet som vi moderater står inför. Vi ska inte möta människor på flykt med hot om hemresa. Vi måste välkomna dem med jobb och integration. I Europa, Sverige och framför allt Skåne måste fler öppna sina hjärtan, sade Louise Meijer till Sydsvenskan.

Sedan kom den stora kappvändningen och nu framträder Louise Meijer med en diametralt annan synpunkt i frågan.

"När den stora flyktingvågen kom till Sverige 2015 tog jag ställning för öppenhet och refugees welcome. Jag motsatte mig då den omläggning av migrationspolitiken till en stramare linje som skedde inom Moderaterna. Men jag har ändrat uppfattning i frågan. Nu företräder jag i stället en ännu stramare migrationspolitik än den som jag då motsatte mig", skriver hon i Expressen.

Hon konstaterar också att Sverige i dag är "ett helt annat land än det var i slutet av 1900-talet".

"I modern tid har Sverige per capita tagit emot flest invandrare i västvärlden och takten på invandringen har varit högre än i andra västländer. I dag har över en tredjedel av Sveriges befolkning utländsk bakgrund. 1987 var motsvarande siffra 11 procent."

Louise Meijer ifrågasätter dock om man kan lita på att Socialdemokraterna och Magdalena Andersson verkligen har gjort samma åsiktsbyte. M-politikern konstaterar att S "styrt Sverige i 20 av de senaste 30 åren".

"Under 2014 till 2022, när Socialdemokraterna satt i regering, kom ungefär 120 000 invandrare till Sverige per år. Men ändå vill Magdalena Andersson och Socialdemokraterna inte erkänna att de haft fel om invandringspolitiken."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.