Vårbudgeten 2017
Finansminister Magdalena Andersson.

Andersson: Kostnaderna för invandringen har skenat iväg

Publicerad 18 april 2017 kl 11.21
Av Mattias Albinsson

Politik. Det går bra för Sverige, hävdade regeringen när vår­propositionen presenterades idag. Den borgerliga oppositionen är inte lika optimistisk utan kritiserar regeringen för bland annat höjda skatter.
– För fjärde gången bestämmer sig nu regeringen för att höja skatten för barnmorskor, sade Liberalernas ekonomisk-politiske talesman Mats Persson.

Gilla artikeln på Facebook

Under tisdagen presenterades regeringens vårproposition. Finansminister Magdalena Andersson (S) berättade vid en presskonferens på morgonen att regeringens uppfattning om ekonomin är att den går åt rätt håll.

Regeringen räknar med tillväxt och minskande arbetslöshet de kommande åren. Ordning och reda har enligt regeringen skapats i de statliga finanserna, inte minst genom att få kontroll på kostnaderna för invandringen från tredje världen.

– Vi har skapat kostnads­kontroll i flera av de system som har rusat iväg där kostnaderna skenade iväg. Det handlar inte minst om migrations­området, där vi vidtagit flertalet åtgärder, men också sjuk­försäkringen, sade Andersson inför det församlade pressuppbådet.

– Vi trodde när jag stod här för ett år sedan att vi skulle behöva låna till flykting­situationen med så många asylsökande som kom förrförra hösten, men nu visar siffror att så har det inte blivit. Vi har haft överskott i Sverige, både 2015 och 2016 men också de kommande åren. Vi har alltså inte lånat till flyktingkrisen, istället har statsskulden minskat de här åren, fortsatte hon.

De borgerliga partierna håller visserligen med om att det går bra för Sverige, men är kritiska till de skatte­höjningar som regeringen gör.

– För fjärde gången bestämmer sig nu regeringen för att höja skatten för barnmorskor, sade Liberalernas ekonomisk-politiske talesman Mats Persson vid en pressträff vid tiotiden och syftade på att allt fler tvingas betala statlig inkomstskatt.

Löfvens nya chockskatt anklagas för att slå mot sjukvården

Moderaternas dito Ulf Kristersson talade vid en pressträff halv elva om ett Europa som upplever en orolig och turbulent tid och tog bland annat upp presidentvalet i Frankrike där Nationella frontens Marine Le Pen fått stort stöd i opinions­mätningarna.

– Så stor osäkerhet har vi inte haft sedan Berlinmurens fall. Den gången var dock osäkerheten optimistisk, idag är den i allt väsentligt pessimistisk, sade han.

Därefter talade Kristersson om de starka finanserna som ett resultat av de skatte­sänkningar som den borgerliga regeringen gjorde under sin tid vid makten.

– Vi gjorde bidrags- och skatte­reformer under alliansåren som gör att fler människor jobbar i svensk ekonomi än i nästan alla jämförbara ekonomier, sade han.

M varnar för invandrings­effekter
Ulf Kristersson är även kritisk till att regeringen räknar med lägre arbetslöshet än såväl Ekonomi­styrningsverket som Konjunktur­institutet gör de kommande åren.

– Regeringens prognoser, jämfört med KI:s och ESV, är väsentligt mer optimistiska, sade han.

Han varnade även för invandrings­effekter, bland annat att en dålig BNP-tillväxt döljs av att Sverige tar emot så många invandrare.

– Vi har en snabb befolknings­tillväxt, många människor skapar högre BNP, men utslaget på antalet människor i Sverige har vi fortsatta problem, sade han.

– Vi har en syssel­sättnings­grad som tvärtom sjunker när fler nyanlända kommer ut på arbets­marknaden. Vi har ett arbetskrafts­deltagande som också sjunker i en kombination mellan regeringens aktiva politik och att fler människor finns i Sverige som inte deltar i arbetskraften överhuvudtaget.

Läs mer: Budgetkrisen 2017

Moderaternas ekonomisk-politiske talesman varnade dessutom för hundra­tusentals invandrare som kommit till Sverige de senaste åren och som riskerar att bli permanent bidrags­beroende.

– Vi pratar alltså inte om ett litet fåtal antal personer, sade han och trodde inte att regeringen kommer lyckas skapa jobb åt alla invandrare.

Varnar för skattehöjningar
Enligt Moderaternas beräkningar höjer regeringen skatter med sammanlagt 64 miljarder kronor, medan man sänker andra skatter med en tiondel av det beloppet.

– För varje krona som de underlättar för anställning och företagande så tar de tio kronor därifrån, sade Kristersson.

De borgerliga partierna oroas även av att höjda skatter kommer minska intresset för att studera vidare på högskola.

– Två tredjedelar av Sveriges ingenjörer får nu höjd inkomstskatt, konstaterade Ulf Kristersson.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverige kan köpa ryskt vaccin även utan EU-godkännande

Rysk offert väntas "i dagarna". Inte nödvändigt med ett EU-godkännande för att Sverige ska börja använda Sputnik V, enligt statens vaccinsamordnare.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.