Orbán: Centraleuropa är framtiden – vi som skyddar demokratin

Publicerad 18 november 2019 kl 15.29

Utrikes. För 30 år sedan trodde man i Ungern att hela Europa var framtiden. Men på grund av situationen i väst, står det nu klart att Centraleuropa är framtiden. Det menar Ungerns premiärminister Viktor Orbán, uppger MTI.

Gilla artikeln på Facebook

När Berlinmuren föll såg de centraluropeiska länderna sin framtid som en del av hela Europa. Men på grund av "situationen" i Europa ser det ut att bli tvärtom, att framtiden ligger österut.

Det menar åtminstone den ungerske premiärministern.

– För trettio år sedan trodde vi att Europa var vår framtid, men idag tror vi att vi är Europas framtid, och vi är redo för detta uppdrag, sade Viktor Orbán i ett tal i Prag på söndagen till minne av den så kallade Sammetsrevolutionen 1989, som innebar slutet på kommunistpartiets regim i Tjeckoslovakien.

I samband med den revolutionen visade de centraleuropeiska folken att de är beredda att inte bara dö för sina länder och för Europa, utan att de också kan leva och arbeta för dem, fortsatte premiärministern.

Enligt Orbán finns det en väsentlig skillnad mellan 68-rörelsen i Central- och Västeuropa. Den senare försöker att utplåna det fria europeiska samhället som bygger på nationalstater och kristen kultur, förklarade han enligt MTI. Detta medan den centraleuropeiska strävan försvarar nationerna.

– Vi vill leva som fria nationer, inte som provinser eller undersåtar till imperium, förklarade han.

– Vi är centraleuropeiska demokrater. Därför måste vi försvara nationalstaternas suveränitet, för om vi överger den kommer det att innebära slutet på demokratin.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Kvinnans fräcka attack – mitt på gatan. "En sak att hantera coronaviruset, men i kombination med berikning blir det en helt annan sak."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.