Orbán varnar för att Soros försöker "blanda upp Europa"

Publicerad 17 januari 2020 kl 16.34

Utrikes. Den amerikansk-judiske vänstermiljardären George Soros är en "maffialiknande" oligark – den största i världen – som försöker göra Europa till en mångetnisk smältdegel, varnar nu Ungerns premiärminister Viktor Orbán, uppger MTI.

Gilla artikeln på Facebook

Under torsdagen röstade EU-parlamentet för att vidtaga fler åtgärder mot den politiska utvecklingen i Polen och Ungern.

Dessa båda medlemsstater har länge varit i strid med EU, i grunden på grund av att de vägrar fylla sina länder med invandrare från tredje världen.

446 parlamentsledamöter röstade för att "mer måste göras" mot Polen och Ungern och den "bristande rättsstatligheten" där, som Europaportalen uttrycker det. 178 röstade emot och 41 avstod.

Även en majoritet ledamöter från EU-parlamentsgruppen EPP, där Ungerns regeringsparti Fidesz ingår, ska ha röstat för.

På grund av detta "förräderi" var Fidesz mycket nära att lämna EPP där och då, säger Orbán i en intervju med Kossuth Radio på fredagen.

Partiet stannar kvar enbart för att franska, spanska och italienska medlemmar "var tydligt" på partiets sida. Dessa ska också i debatten inom EU-parlamentsgruppen ha ställt sig bakom Ungerns självständighet.

Det ger hopp om att EPP går att förändra, enligt Orbán, men han tror ändå chansen är liten.

Premiärministern har tidigare klargjort att Fidesz kommer lämna EPP och bygga upp ett nytt kristdemokratiskt nätverk i Europaparlamentet om gruppen inte överger sin nyvunna vänsterliberala agenda.

– Det är tydligt att Soros-nätverket ligger bakom detta, säger Orbán om torsdagens omröstning i EU-parlamentet och beskriver George Soros som världens främsta oligark som "kontrollerar politisk verksamhet via ett maffialiknande nätverk och utövar inflytande på europeisk politik".

Enligt Orbán strävar detta nätverk efter ett "blandat, nytt Europa", skriver MTI. Men Ungern tänker inte lösa sina demografiska problem på det sättet, oavsett vad, utan med ungerska barn, påpekar han.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Google stryper trafiken till Trump-vänliga sajter inför valet

Anklagas för storskalig valpåverkan. Även Fria Tider och Samhällsnytt har hamnat på sökjättens censurlista.0 

Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.