Arkivbild.

Överträdde vistelseförbud – häktas

Publicerad 14 maj 2024 kl 18.13

Lag & Rätt. En 24-årig man som meddelats vistelseförbud i centrala Göteborg har brutit mot det upprepade gånger på kort tid. Nu har han häktats för överträdelserna.

Dela artikeln

Den nya lagen om preventiva vistelseförbud kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område.

Den aktuella 24-åringen meddelades preventivt vistelseförbud för fyra veckor sedan. Sedan dess har han blivit påkommen och rapporterats totalt fyra gånger för att ha befunnit sig inom det område som förbudet gäller.

Den fjärde gången greps han av polis och anhölls sedan av åklagare. Under den gångna helgen häktades han av Göteborgs tingsrätt på grund av att det finns risk att han fortsätter sin brottsliga verksamhet.

– Det visar att samhället ser allvarligt på överträdelser av vistelseförbudet och att det blir en tydlig konsekvens, säger Max Olsson, lokalpolisområdeschef i Göteborg city, på polisens hemsida.

– Jag tror detta kan vara första gången den nya lagstiftningen prövas i praktiken och jag tycker det är en viktig signal att hela rättskedjan är offensiv och använder de verktyg vi har fått, fortsätter han.

Just nu är det tre personer som har beslut om vistelseförbud inom lokalpolisområde Göteborg city. Beslutet har meddelats på grund av att personerna allvarligt har skadat tryggheten hos allmänheten.

– Det är personer som bland annat begått våldsbrott och sysslat med öppen narkotikahantering. Det skapar stor otrygghet för de som bor och vistas i centrala Göteborg. Genom vistelseförbud begränsar vi möjligheten för de här personerna att fortsätta påverka området negativt, säger Max Olsson.

Fler ansökningar om vistelseförbud kommer att lämnas in för prövning till Åklagarmyndigheten, enligt polisen. Bland annat handlar det om personer som involverat ungdomar i kriminalitet och varit delaktiga i narkotikahantering i Majorna i Göteborg.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Misstänkt väskmördare gömmer sig utomlands

Polisen går ut med namn och bild. Kvinnor gripna i USA för inblandning i mordet på Värmdö.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.