Foto: EU

Patetisk ränta på svenskt Greklandslån

Publicerad 31 januari 2012 kl 01.53

Du betalar.Svenska skattebetalare kommer att göra en riktigt usel affär när de tvingas låna ut 100 miljarder kronor till Grekland inom kort. Enligt SVT Rapport uppgår räntan på det riskfyllda lånet bara till 0,1 procent per år.

Gilla artikeln på Facebook

En ren gåva. Så beskriver flera bloggare det svenska så kallade lånet till Grekland, där räntan visat sig ligga på bara 0,1 procent. Samtidigt ligger den marknadsmässiga räntan för utlåning till det konkursmässiga landet på hela 30 procent just nu.

Men Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är stolta över villkoren i låneavtalet.

- Genom [..] Internationella valutafonden säkerställs att man får marknadsmässigt betalt, att man får sina pengar tillbaka, dvs. att det är ett lån och inte några gåvor, och att det förknippas med mycket tuffa villkor för det land som får lånen, ljuger Fredrik Reinfeldt när han intervjuas av Rapport om lånet till Grekland.

I själva verket lånas pengarna ut till Internationella valutafonden (IMF) mot en ränta på bara 0,1 procent. Därefter lånar IMF ut pengarna till Grekland mot 3 procents ränta. Om Grekland hade tagit ett lån på marknadsmässiga villkor hade räntan istället legat på 30 procent, uppger Rapport.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.