Mohamed fotograferad av polisen i samband med gripandet.

Mohamed våldtog pojke i Upplands Väsby – greps av föräldrar

Publicerad 13 juli 2020 kl 19.30

Inrikes. Åtal har väckts mot 17-årige Mohamed för två fall av sexattacker mot barn i Upplands Väsby. Vid ett av överfallen våldtogs en 12-årig pojke av den nyanlände somaliern.

Gilla artikeln på Facebook

Det är sommaren 2017 som Mohamed kommer till Sverige tillsammans med mamma, pappa och ett yngre syskon. Familjen hamnar i Umeå där det är tänkt att de ska integreras i det svenska samhället.

Men så snart Mohamed fyllt 15 år och blivit straffmyndig ställs han inför rätta första gången. I april 2019 döms han för stöld, försök till stöld och ringa stöld. Förvaltningsrätten i Umeå beslutar samtidigt att han ska omhändertas och placeras på HVB-hem "på grund av brottslig verksamhet samt annat socialt nedbrytande beteende".

I december 2019 döms han igen för brott. Denna gång för misshandel, ringa narkotikabrott, ofredande, försök till grov stöld, grov stöld samt två fall av olaga hot och två fall av häleriförseelser. Bland annat har han enligt domen knuffat omkull en tonårsflicka och hotat döda och våldta henne.

Straffet blir ungdomsvård och att fullfölja en vårdplan som upprättas av socialnämnden.

Grips av föräldrar
27 november 2019 larmas polisen till ett radhusområde i Upplands Väsby. På en gång- och cykelväg i området har en 12-årig pojke, under knivhot, blivit utsatt för en överfallsvåldtäkt av en för honom okänd man.

En knapp månad senare händer det igen. Denna gång är det en 11-årig pojke i Upplands Väsby som utsätts för ett sexuellt ofredande där förövaren tar pojken på rumpan och, enligt åtalet, gör "flera försök att ta denne på alternativt i rumpan".

Men pojken lyckas slita sig loss och när han kommer hem nöjer sig inte föräldrarna med att bara ringa polisen, de ger sig själva ut och letar efter pedofilen som antastat deras barn – och lyckas gripa honom.

– Det handlade om ett så kallat envarsgripande. Jag tror att barnet satt kvar i föräldrarnas bil medan de stod kvar med 16-åringen i väntan på polisen, säger åklagare Jenny Östling till Expressen.

Under tiden vänder sig polisen till tv-programmet Efterlyst för att få hjälp med att hitta den man som gav sig på den 12-årige pojken i november. Men med hjälp av DNA-spår visar det sig senare att det är samme somalier som våldtagit 12-åringen som sexofredat 11-åringen.

Nu åtalas Mohamed för våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande och olaga hot. Han ska enligt åtalet genomgå en så kallad Paragraf 7-undersökning, vilket innebär att hans psykiska tillstånd ska undersökas av en specialist i psykiatri.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.