Arkivbild.

Pengarna slut – flera vårdcentraler stängs och 100 får sparken

Publicerad 20 april 2018 kl 18.05

Inrikes. På grund av bristande resurser tvingas nu Region Jämtland Härjedalen minska sina kostnader "mycket kraftigt". Detta ska man bland annat göra genom att lägga ned flera vårdcentraler och kicka 100 anställda.

Gilla artikeln på Facebook

Region Jämtland Härjedalen tvingas nu ta till "mycket kraftfulla åtgärder" för att minska sina kostnader och få ekonomin på fötter, skriver man i ett pressmeddelande på fredagen.

Underskottet för Region Jämtland Härjedalen efter mars månad hamnar på 60 miljoner kronor. Det kan jämföras med förra året då underskottet efter mars låg på 17 miljoner kronor.

– Arbetet med att få Regionens ekonomi på fötter måste snabbas upp betydligt och vi ska nu lägga ett mycket tydligt fokus på det arbetet, säger regiondirektör Hans Svensson.

Därför har Svensson tillsatt en så kallad ekonomisk krisledning där allt fokus ligger på ekonomiska åtgärder och där processen för kostnadsminskningar snabbas upp.

Bland annat handlar det om att återställa antalet anställda till samma antal som i mars förra året. Det rör sig om att minska antalet medarbetare med cirka 100 personer och det berör framförallt anställningar som är tidsbegränsade. Samtidigt införs anställningsstopp i hela Regionen med undantag för att ersätta inhyrd personal.

Dessutom ska flera vårdcentraler stängas. Också Asyl- och flyktinghälsan avvecklas och deras uppdrag fullföljs i andra verksamheter.

Man kommer även att införa en enhetlig schemamodell inom vården.

– I dag varierar schemaläggningen mellan olika enheter och områden. Vi inför scheman med arbete varannan helg på hela sjukhuset som kommer att gälla till verksamheten kan visa kostnadseffektivitet även med andra typer av scheman, säger Hans Svensson som poängterar att scheman med arbete varannan helg är det mest kostnadseffektiva.

Totalt räknar Hans Svensson med en kostnadsminskning på runt 100 miljoner kronor i år.

– Det här är omvälvande och kontroversiella förslag och jag vet att många kommer att bli upprörda. Men vi ska se till att patientsäkerheten hela tiden upprätthålls.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Per Bolunds vräkiga "körglädje"-video om elbåtar får kritik

Birger Schlaug: "Miljövidrigt".. Vräkiga tekniska lösningar är ingen lösning på miljöproblemen, enligt MP-veteranen.0 

S-kommun söker vaktmästare – ratar svenskar

Kravet: "Flytande arabiska".. Södertäljes platsannons gör ingen hemlighet av tredje världen-kravet.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0