Polisen skickar vykort om bedrägerier till äldre

Publicerad 28 februari 2021 kl 10.43

Inrikes. Efter epidemin av äldrebedrägerier skickar polisen nästa vecka ut vikort med information om brotten till 245.000 hushåll i Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne.

Gilla artikeln på Facebook

Vykortet skickas till personer över 70 år, den målgrupp som oftare än andra drabbas av telefonbedrägerier.

– En viktig framgångsfaktor för att förhindra telefonbedrägerier är att den som tar emot samtalet är mentalt förberedd redan innan telefonen ringer. Det är lättare att agera som man vill om man har tänkt ut det i förväg. Vi har hört många berätta att de tidigt i samtalet upplevt att något är fel – men ändå inte lagt på luren eftersom bedragarna verkar trovärdiga och lyckas stressa den uppringda, säger Carina Perssonm, regionpolischef i polisregion Syd, på polisens hemsida.

Telefonbedrägerier, så kallad vishing, är enligt polisen ett stort problem. Under 2020 anmäldes brottsvinster på 22,5 miljoner kronor bara inom polisregion Syd.

– Brottsvinsterna återinvesteras i annan kriminell verksamhet – ofta kopplat till grova vapen- och narkotikabrott.

Brottsoffren är många. Under 2020 var det nästan 1.700 personer i polisregion Syd som anmälde att de utsatts för telefonbedrägeri. Personer över 70 år är klart överrepresenterade.

– Många blir av med sina livsbesparingar och känner djup skam över att de inte förstod att de blev manipulerade, säger Carina Persson.

Polisen arbetar med bedrägerierna i flera spår: bland annat genom utredningar, men också genom internationell samverkan, genom att försöka påverka produktägare att göra olika tjänster mer säkra och genom brottsförebyggande kommunikation.

Vykortet kan enligt polisen sättas upp som en påminnelse, i just den miljö där de äldre kanske skulle ta emot samtalet, om hur de ska agera när telefonen ringer.

– Vänner och anhöriga kan hjälpa till genom att prata med varandra om vykortet, om vad som står i det och hur man ska agera när telefonen ringer. Vi hjälps åt, säger Carina Persson.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.