Polisen utbildar tårgasskyttar för att "skingra folksamlingar"

Publicerad 14 februari 2020 kl 12.11

Inrikes. Svensk polis ska nu utbilda tårgasskyttar. Myndigheten vill förbereda sig på att skingra folksamlingar och upplopp i landet, uppger Polistidningen.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Polistidningen var det "många år" sedan svensk polis använde sig av tårgas. Tårgas får nämligen bara användas av särskilt utbildad personal.

Därför ska polisen utbilda ett 30-tal poliser i just det. Dessa ska vara placerade i de tre storstadsregionerna Stockholm, Väst och Syd.

Med tiden kan ytterligare skyttar komma att utbildas i de övriga polisregionerna.

Samtidigt har man köpt in granatpistolen GL 06, som används för att skjuta upp tårgasgranater ovanför folksamlingar, där de sedan exploderar och sprider ett moln av tårgas.

Enligt polisen är syftet att kunna upprätthålla samhällsordningen i samband med bland annat demonstrationer.

– Vi har sedan länge identifierat att vi behöver en metod för att agera på längre avstånd mot folksamlingar, säger Jesper Molander, verksamhetsutvecklare inom den särskilda polistaktiken, SPT, till Polistidningen.


Video: Vrålar om Allah. Kvinnorna fick gå för sig under muslimernas maffiga maktdemonstration på Malmös gator.0 Plus

Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bonnier köper upp 18 tidningar till

Familjen fortsätter skärpa sitt grep om Mediesverige. Tar kontroll över Jönköpings-Posten, Värnamo Nyheter, Smålänningen med flera.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.