Polisens nya kampanj: "Sluta köpa sex"

Publicerad 15 april 2024 kl 11.33

Inrikes. Polisen och en grupp andra myndigheter i Stockholms län har gått samman för att lansera kampanjen "Sluta köpa sex". Detta efter den tidigare kampanjen "Sluta skjut", som skulle få folk att sluta skjuta.

Dela artikeln

Sexköpslagen skärptes 2022 genom att böter togs bort från straffskalan.

"Brottsligheten drabbar främst kvinnor, men också män och icke-binära", skriver polisen på sin hemsida.

Kampanjens huvudbudskap är att alla människor kan vara med och agera mot sexköp.

"Att prata om sexköp och dess konsekvenser kan kännas jobbigt, men att agera är att visa att man bryr sig. Att säga ifrån och våga ta avstånd gör det lättare för andra att haka på – det kan skapa förändrade attityder och beteenden", skriver polisen.

– Personer som säljer sex befinner sig i en särskild utsatthet då de ofta saknar socialt skyddsnät. Alla kan bidra till att minska denna brottslighet genom att prata med personer man misstänker köper sex eller genom att tydligt ta avstånd från sexköp i alla sammanhang, säger Erik Widstrand, tillförordnad regionpolischef i region Stockholm.

Det är Operation kvinnofrid som på måndagen lanserar kampanjen "Sluta köpa sex". Syftet med kampanjen är att lyfta problemet och skapa en motkraft mot sexköp hos allmänheten.

Kampanjen vill även uppmana sexköpare att sluta köpa sex genom att hänvisa dem till KAST (köpare av sexuella tjänster), en mottagning som erbjuder stöd och hjälp för att sluta köpa sex.

"Genom att vända sig till sexköparna och motivera dem att sluta köpa sex kan situationen förändras för människor som lever i prostitution", skriver polisen.

Kampanjen kommer att synas i olika medier samt på digitala skärmar utomhus runt om i länet under fem veckor. Den återkommer dessutom under fem veckor i höst, med start i mitten av september.


Nyheter från förstasidan

"Ausländer raus" – trenden sprider sig i Tyskland

Video. Tyskar sjunger förbjudna sången – över hela landet.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.