Polska bönder hotar stänga gränsen mot Tyskland i protest

Publicerad 24 februari 2024 kl 12.34

Utrikes. Polska lantbrukare planerar att blockera en viktig gränsövergång till Tyskland i protest mot nya "gröna" EU-regler om bland annat så kallade utsläppsgränser.

Dela artikeln

Aktionen, som beräknas pågå i 24 timmar, kommer att påverka motorvägen mellan Warszawa och Berlin vid gränsövergången Slubice/Frankfurt am Oder, skriver flera medier.

De polska bönderna motsätter sig nya EU-regler som de anser försvårar import av jordbruksvaror till unionen. De protesterar också mot nya, striktare utsläppsgränser för lantbruket som de menar hotar deras existens, skriver The Guardian.

Blockaden av gränsövergången Slubice/Frankfurt am Oder är en av flera aktioner som polska bönder genomför. Tidigare har bönderna blockerat gränsen mot Ukraina i protest mot import av ukrainskt spannmål. Demonstrationer har också anordnats i Warszawa och andra polska städer, rapporterar polska Rzeczpospolita.

Blockaden kan orsaka betydande störningar i godstransporter mellan Polen och Tyskland.

De polska böndernas protester kan leda till ekonomiska förluster för både Polen och EU.

Det är oklart hur länge protesterna kommer att pågå. EU-kommissionen har uppmanat Polen att hitta en lösning på konflikten, enligt The Guardian. Förhandlingar mellan polska myndigheter och bönder pågår.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.