Bisfenol
Bisfenol F har ersatt bisfenol A i exempelvis många nappflaskor.

Populär kemikalie ger barn lägre IQ

Publicerad 26 februari 2021 kl 06.37

Vetenskap. Sedan 20 år har bisfenol A ansetts försämra mäns fortplantningsförmåga och användningen av alternativ som bisfenol F har därför exploderat. Men nu visar det sig att även bisfenol F är hormonstörande – och när gravida kvinnor exponeras för det får barnet i genomsnitt lägre IQ.

Gilla artikeln på Facebook

Att bisfenol A är hormonstörande har varit känt länge. Den kan till exempel påverka barns neurologiska utveckling och också öka risken för infertilitet och hormonrelaterad cancer.

I nappflaskor och leksaker har bisfenol A ersatts helt sedan 2011, då kemikalien förbjöds i många produkter. Även i lock till barnmatsburkar, husgeråd och kassakvitton är bisfenol a historia.

Men ersättaren heter ofta bisfenol F eller bisfenol S, och även i dem kan det finnas hormonstörande effekter på människor. Hittills har man dock av någon anledning inte forskat om det, men nu har ett forskarlag från Sverige och USA tagit tag i saken – och gjort en obehaglig upptäckt.

– Tyvärr saknas i stort sett studier som undersökt effekten av ersättningskemikalierna i människor. Syftet var därför att undersöka om exponering för dessa kemikalier under tidig graviditet kunde kopplas till barns kognitiva utveckling, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor och projektledare för Selma-studien vid Karlstads universitet och Icahn School of Medicine at Mount Sinai, i ett pressutskick.

Genom att mäta nivåer av tre sorters bisfenoler hos kvinnor i graviditetsvecka 10 och göra uppföljande IQ-tester på barnen kunde forskarna visa att exponering för bisfenol F under tidig graviditet kan kopplas till sämre kognitiv förmåga hos barn vid 7 års ålder.

– Vi är egentligen inte förvånade över de här resultaten, säger Carl-Gustaf Bornehag. Resultatet visar återigen att man måste vara försiktig innan man introducerar nya kemikalier.

Studien väcker oro, enligt Elin Engdahl, forskare vid Uppsala universitet.

– Exponeringen för BPF ökar eftersom kemikalien nu ersätter till exempel BPA i en lång rad vanliga produkter och material. Jag tycker att större ansvar borde ligga på att bevisa att kemikalier är säkra innan de släpps på marknaden, säger hon i ett uttalande.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Strandhäll: SD filmar mitt hus med drönare

Klimatministerns anklagelse. "Lever tack vare dessa högerextremister med en ständig hotbild."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.