USA:s president Donald Trump har beslutat att leverera avancerade vapen till Ukraina – men det är européer som ska stå för fiolerna.
Vapnen ska skickas via Nato, där medlemsländerna förväntas ersätta USA för hela kostnaden på miljardbelopp.
Detta har Trump nu formellt överenskommit med Nato-chefen Mark Rutte under ett möte på måndagen. Enligt Rutte har diskussioner med Trump lett till en principöverenskommelse om att allierade kan köpa amerikanska vapen genom ett Nato-samordnat ramverk.
– Vi skickar vapen till Nato, och Nato ska ersätta kostnaden för de vapnen, till 100 procent, säger Trump enligt Reuters.
Upplägget möjliggör att USA kan skicka materiel till Ukraina utan att bryta mot det amerikanska kongressförbudet mot direkt militärt bistånd.
Trump bekräftar att det rör sig om en "våg" av nya leveranser, inklusive Patriot-luftvärn och annan utrustning till ett värde av "miljarder dollar". Men kostnaden täcks helt av allierade.
Det är i praktiken ett sätt att runda det politiska dödläget i Washington – genom att låta Europa betala.
Den färska Nato-medlemmen Sverige ger nu snabbt klartecken till att delta och vara med och betala för Trumps vapen till kriget.
– Sverige kommer att bidra, säger försvarsminister Pål Jonson i en skriftlig kommentar till Reuters på tisdagen.
– Vi välkomnar det amerikanska beslutet att möjliggöra ökade sanktioner mot Ryssland och att bana väg för leverans av Patriots och andra vapensystem till Ukraina, säger ministern.
Vad det svenska åtagandet konkret innebär har han inte specificerat, men uttalandet innebär ett tydligt svenskt stöd till Trumps modell.
Flera europeiska länder – inklusive Tyskland, Finland, Danmark, Nederländerna, Norge och Kanada – har enligt Reuters förbundit sig att delta, men betonar att de behöver detaljer kring leveranserna.
System som kan ingå i leveranserna är bland annat det amerikanska Patriot-luftvärnet, som spelat en viktig roll i Ukrainas försvar.
Trump – som tycks ha gett upp försöken att skipa fred – har samtidigt uppmanat Ukraina att trappa upp sina angrepp inne i Ryssland. I ett samtal med ukrainska företrädare ska han enligt Financial Times ha sagt:
– Volodymyr, kan du nå Moskva? Kan du nå Sankt Petersburg också?
Målet är enligt källorna är att "få ryssarna att känna smärta" och på så sätt pressa Kreml till förhandlingar.