Inflationen
Priserna på ägg har stigit med 12,1 procent i Tyskland på 12 månader.

Priserna skenar i Tyskland

Publicerad 17 oktober 2021 kl 17.44

Ekonomi. "Varför har allt plötsligt blivit så dyrt i Tyskland?" lyder frågan i veckomagasinet Spiegel. På bara ett år har priserna på vanliga matvaror och energi stigit kraftigt. Ett salladshuvud kostar 35 procent mer än för ett år sedan och villaoljan har samtidigt stigit i pris med 77 procent.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt de officiella siffrorna ökade konsumentpriserna bara med 4,1 procent i september jämfört med samma månad förra året.

Men även den officiella inflationssiffran – som förmodligen få tyskar känner igen sig i när de besöker matbutiken – är den högsta på 28 år. Tyskland har inte haft en inflation över 4 procent sedan 1993, strax efter återföreningen mellan Öst- och Västtyskland, då inflationen nådde 4,3 procent.

Högre inflation försvagar konsumenternas köpkraft, den mängd varor och tjänster man kan köpa för varje euro. Stigande inflation är inte heller bra för sparare som till exempel måste förvara vissa tillgångar på bankkonton med låg ränta, där delar av det tyska pensionssparandet ligger.

Enligt beräkningar från Commerzbanks dotterbolag Comdirect förlorade tyska sparare totalt 47 miljarder euro på att behållningen på deras sparkonton förlorade köpkraft under de nio första månaderna 2021, skriver tyska Welt.

Centralbankernas officiella förklaring till inflationen är att allmänheten har ett "sug" efter att köpa sådant som salladshuvud och villaolja nu när nedstängningarna under covid-19 har lättats upp. Enligt denna, officiella, teori är inflationen "övergående" och kommer snart att ge sig av sig själv.

Bedömare räknar nu med att den officiella inflationstakten kan stiga till fem procent i Tyskland i år. Enligt den officiella uppfattningen kommer dock även detta att vara ett "tillfälligt fenomen".

I Tyskland har makthavare traditionellt varit restriktiva med att tillåta en hög inflation, inte minst av historiska skäl, då en extrem hyperinflation i början av 1920-talet förstörde ekonomin och ansetts ha banat väg för andra världskriget.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.