Priset på lägenheter hotas när föreningarnas räntor skenar

Publicerad 21 januari 2024 kl 14.21

Ekonomi. En växande andel av de svenska bostadsrättsföreningars lån har rörlig ränta – ett sätt att försöka tackla de högre räntorna när föreningarnas gamla lån med långa löptider löpte ut förra året. Nu spås fortsatt prisras på bostadsrätter.

Dela artikeln

Rörlig ränta har blivit vanligare bland bostadsrättsföreningarna och i november 2023 var andelen lån med rörlig ränta 23 procent, jämfört med 16 procent i januari 2021.

– Man kan även se att rörligt är den räntebindningstid som har ökat mest bland bostadsrättsföreningarna jämfört med andra bindningstider, säger Johannes Andersson, nationalekonom på SCB.

Trots att räntan formellt sett är ganska hög i Sverige, med en styrränta på 4 procent, betalar de flesta bostadsrättsföreningar fortfarande låga räntor.

De föreningar som har ränta på tre månader till och med ett år betalar i genomsnitt 1,97 procent i ränta, enligt SCB. De lånen står för cirka 17 procent av bostadsrättsföreningarnas totala lån.

Det är nu bråttom för Riksbanken att sänka räntan om inte föreningarna ska behöva ta om dessa lån med runt 5 procent ränta istället. Något som riskerar att dubbla avgifterna för många bostadsägare.

– Under kommande månader kommer både yngre och äldre bostadsrättsföreningar att behöva anpassa sig till högre räntekostnader om räntorna ligger kvar på samma nivå, säger Johannes Andersson på SCB.

23 procent av de svenska hushållen bor i bostadsrätt. I november 2023 hade bostadsrättsföreningar i Sverige lån på sammanlagt 575 miljarder kronor, en fördubbling jämfört med november 2010.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.