Peo Hansen.

Professor: Ju mer invandrarna kostar desto större vinst är de för Sverige

Publicerad 29 mars 2021 kl 13.35

Ekonomi. Tredje världen-invandrare är en riktig ekonomisk vinstlott för samhället eftersom alla bidrag invandrarna får skapar ökad tillväxt. Ungefär så kan man sammanfatta budskapet i en ny bok av Peo Hansen, professor i etnicitet vid Linköpings universitet.

Gilla artikeln på Facebook

Att de jättelika kostnaderna förknippade med invandrarna och deras bidrag skulle vara något negativt är helt feltänkt från början.

Denna banbrytande tes lanserar Peo Hansen i sin nya bok A Modern Migration Theory.

För att bevisa tesen, som kan framstå som fullkomligt verklighetsfrånvänd för den oinvigde, har Hansen använt sig av den makroekonomiska skolbildningen Modern Monetary Theory (MMT). Det är en trendig vänsterideologi som går ut på att stater kan undvika ekonomiska problem genom att helt enkelt skapa mer pengar hela tiden.

– Det finns en uppfattning om att ett land kan ha antingen en hållbar välfärdsstat eller höga invandringsnivåer. Men den synen är fel, för det går att ha båda. Flyktinginvandringen kostar inte Sverige. Tvärtom bidrar den med åtskilliga reella och samhällsbärande resurser i form av hårt arbetande människor, säger Peo Hansen, professor i statsvetenskap vid Institutet för migration, etnicitet och samhälle vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Peo Hansen hänvisar till att asylkaoset 2015 på kort sikt ledde till ökad tillväxt på grund av alla kostnader för tredje världen-invandrarna. Åren 2016 och 2017, då staten lade som mest pengar på invandrare, blev överskotten de största på ett decennium, slår han fast.

– Regeringen, Ekonomistyrningsverket, Finanspolitiska rådet, Konjunkturinstitutet och Riksbanken hade alltså fel när de tvärsäkert uttalade sig om att flyktingutgifterna skulle leda till underskott 2016 och 2017. Tack vare de statliga flyktingpengarna som kommunerna tilldelades gjorde samtidigt den svenska kommunsektorn ett av sitt bästa resultat någonsin 2016, nära nog samtliga 290 kommuner gjorde överskott. Långt ifrån alla pengar gick till flyktingrelaterade investeringar, utan de förstärkte även kommunernas välfärd, infrastruktur och likviditet, säger Peo Hansen.

MMT hjälper oss, enligt Hansen, "med en korrekt beskrivning av hur det går till när staten spenderar och vilka konsekvenser det får".

Genom att lyfta teorin "vill han bidra med verktyg för att modernisera både migrationspolitiken och forskningen om migration", skriver Linköpings universitet.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Ekonomi

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0