Professorn om coronastrategin: "Skrämmer livet ur mig"

"Inte i linje med vår tidigare moral"

Publicerad 20 maj 2020 kl 11.26

Inrikes. Infektionsprofessorn och överläkaren Björn Olsen tycker att den svenska hanteringen av coronasmittan är "väldigt otäck". Plötsligt har Sverige övergivit sin moral och strikta försiktighetsprincip samt accepterat massdöd av människor. Reaktionen från svenskarna och vissa av deras myndigheter är mer skrämmande än själva viruset, enligt Olsen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en intervju på Youtubekanalen ”Covid-19 / Myter och fakta”, som drivs av en rad forskare, som infektionsprofessor Björn Olsen säger att han blivit vettskrämd av coronakrisen, inte så mycket av själva viruset som av hur Sverige har hanterat det hela.

– Jag har svårt att förlika mig med det här. Det är väldigt otäckt och jag tror att vårt samhälle efter den här pandemin i grunden kommer vara ganska förändrat. Sverige har ju alltid haft en extrem försiktighetsprincip. Vi har hållit fram den som en helig graal. Du ska inte röka. Du ska inte göra det och inte det. Du ska inte äta chips för att det har akrylamid och dessutom blir du fet. Det ena med det andra. Farliga saker. Cykelhjälmar och alla dessa diskussioner som vi haft som pseudodiskussioner, säger han.

– Men så kommer detta, och så är det plötsligt som att vi övergivit hela det tänkesättet. Över en natt så övergav vi det och säger att "Jaha, över 3.000 döda. Men det har vi räknat med". Vadå räknat med? Nej, det har vi inte alls räknat med.

Enligt Olsen bryter coronahanteringen kraftigt mot vår tidigare moral, och det kommer få konsekvenser för framtiden, tror han.

– Den här sjukdomen har skrämt mig genom hur vi och en del myndigheter beter sig. Den har skrämt livet ur mig.


Ekonominyheter

Konkurs inget hinder under coronayran. Aktien dubblades i värde efter konkursutbrottet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.