Putin föreslog vapenvila i Ukraina – USA sa nej

Publicerad 14 februari 2024 kl 11.52

Utrikes. Den ryske presidenten Vladimir Putin kom med ett förslag om vapenvila i Ukraina som en väg mot fred. Men detta avvisades av USA, enligt källor till Reuters.

Dela artikeln

Enligt flera ryska källor till Reuters tog Putin kontakt med den amerikanska regeringen under slutet av 2023, både via offentliga kanaler och privat genom mellanhänder som arabländer.

Den ryske presidentens budskap ska ha varit att han var redo att överväga en vapenvila i Ukraina.

"Putin föreslog att frysa konflikten vid de nuvarande linjerna och var ovillig att avstå något av det ukrainska territorium som kontrolleras av Ryssland, men signalen som skickades innebar vad vissa i Kreml såg som den bästa vägen mot en fred av något slag", skriver Reuters.

– Kontakterna med amerikanerna utmynnade inte i någonting, uppger en "högt uppsatt rysk källa" som enligt Reuters har kännedom om diskussionerna, som fördes i slutet av 2023 och början av 2024.

En annan källa säger att "allt föll samman" i kontakterna med amerikanerna.

En amerikansk källa förnekar dock att det hade förekommit någon officiell kontakt och hävdar att Washington inte skulle delta i samtal som inte involverade Ukraina.

USA:s senat har just godkänt ett nytt stödpaket till Ukraina på motsvarande 650 miljarder kronor, och inställningen i Vita huset är uppenbarligen ännu att kriget måste fortsätta.

Kriget i Ukraina har pågått i nästan två år och hundratusentals soldater bedöms ha stupat. Båda sidorna hemlighåller eller manipulerar dock de officiella siffrorna.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.