Putin: Högeraktivister förföljs i USA

Publicerad 2 juni 2021 kl 08.23

Utrikes. Oliktänkare får flygförbud och demonstranter häktas på oklara bevis. Bidenregeringens förföljelse av högeraktivister har gått så långt att USA inte längre lever upp till sina internationella demokratiska åtaganden, hävdar Ryssland. Under ett toppmöte i Schweiz tänker nu Vladimir Putin pressa Joe Biden i frågan om åsiktsfrihet och mänskliga rättigheter, rapporterar New York Post.

Gilla artikeln på Facebook

– I USA sker nu en väldigt intressant utveckling när det gäller rättigheter för oppositionsgrupper och hur dessa rättigheter kan skyddas, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov enligt New York Post.

Ryssland varnar för att situationen för mänskliga rättigheter försämras snabbt i USA och riktar skarp kritik mot såväl hur amerikanska myndigheter som regimlojala medier behandlar medborgare som ifrågasatt valresultatet eller demonstrerat mot förekomsten av valfusk när Joe Biden blev president.

Enligt New York Post är Rysslands president Vladimir Putin redo att pressa USA:s president Joe Biden om situationen för oppositionella aktivisters mänskliga rättigheter i USA, och i synnerhet för de som deltog i protesterna mot valresultatet där Joe Biden vann valet.

– Vi är redo för samtal. Inga ämnen är tabu, utan vi kommer diskutera det som är nödvändigt. Vi är redo att svara på frågor från den amerikanska sidan, inklusive frågor om mänskliga rättigheter, säger Sergej Lavrov under en presskonferens enligt NY Post.

– Till exempel följer vi med intresse upp förföljelserna av de personer som påstås ha deltagit i upploppen den 6 januari i år.

Enligt Ryssland är det uppenbart att USA har överdrivit betydelsen av upploppen den 6 januari och att man använder oproportionerligt långa häktningstider och andra frihetsinskränkande åtgärder mot de som misstänks ha deltagit i upploppen, vilket inte är förenligt med mänskliga rättigheter.

– Folk som aldrig har åtalats för brott får sparken från sina jobb, blockeras från sociala medier och blir offentligt utfrysta, konstaterade ryska UD tidigare i ett uttalande.

Ryssland är i synnerhet oroade över situationen för de som deltog i demonstrationerna mot valfusk den 6 januari i Washington, som urartade i den omskrivna stormningen av USA:s kongressbyggnad.

– Vi är djupt oroade över den pågående förföljelse­kampanj som pågår mot deltagare i den så kallade stormningen av kongressen den 6 januari 2021 och mot alla som inte delar uppfattningen om valresultatet i USA:s senaste presidentval. USA:s myndigheter och regimtrogna medier har stämplat dessa människor som "inhemska terrorister", konstaterade ryska UD:s talesperson Maria Zakharova under en briefing i februari.


Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.