Idol-profilen fångades av kameran inne på tunnelbanan strax innan han tvingades in i bilen. De fyra gärningsmännen har visat "stor hänsynslöshet och brist på empati", säger domaren.

Rövade bort och torterade "Idol"-profil i Stockholm

Publicerad 18 december 2019 kl 21.43

Inrikes. En ung man som är känd från tv-programmet "Idol" blev kidnappad av fyra för honom okända män i Stockholm. Gärningsmännen satte en huva över offrets ansikte, dödshotade honom, rispade honom blodig med en kniv och körde honom ända till Eskilstuna. Mardrömmen pågick i nio timmar – tills en beväpnad polis fattade misstankar mot bilen och ingrep.

Gilla artikeln på Facebook

Fyra män i åldrarna 17 till 21 år dömdes på tisdagen för att tillsammans och i samförstånd ha gjort sig skyldiga till människorov och rån.

Nu kan Fria Tider avslöja att offret är en student i 20-årsåldern som för några år sedan blev känd genom sitt deltagande i tv-programmet "Idol" i TV4, där han gick vidare efter att ha hyllats stort av juryn för sin talang.

Artisten, som studerar på en annan ort, var på tillfälligt besök i Stockholm den 10 augusti i år. Efter att ha varit ute med några vänner tog han ensam tunnelbanan hem. I Enskede stannade en svart bil vid hans sida och han tvingades in i fordonet av männen, som hotade honom med kniv.

Genom knytnävsslag och knivhot tilltvingade sig kidnapparna sedan offrets telefon och plånbok. Därefter tog de ut 15.000 kronor från hans konto med hans bankkort i en bankomat.

I bilen tvingade gärningsmännen på Idol-profilen en huva äver ansiktet och band rep runt hans handleder. De rispade honom också blodig med en kniv på flera ställen på kroppen och fortsatte att förklara att de skulle döda honom. De tvingade honom också att röka en cannabiscigarett.

De körde studenten ända till Eskilstuna. Där fick de honom att gå in på Forex och Swedbank i Eskilstuna och försöka ta ut mer pengar. De förklarade att de skulle skjuta ihjäl honom från bilen om han försökte slå larm inne på bankkontoren.

Först efter cirka nio timmar avbröts mardrömmen. Två polismän hade då beordrats till Skogsängen i Eskilstuna för att kontrollera en misstänkt stulen bil som stod parkerad vid en hyresfastighet.

– När vi kommer körandes på platsen ser vi hur en färgad man kommer gående framför oss strax innan vi upptäckte det aktuella fordonet. Vi svängde vänster runt hörnet på nummer fyra när plötsligt en färgad man klev ut från vänster bakdörr och började springa i riktning in i bostadsområdet. En annan färgad man klev ut från höger passagerardörr fram och började springa ut mot bollplanen, berättade den ene polisen i förhör efteråt.

Polismannen gick emot bilen medan hans kollega sprang efter de flyende männen. Han uppfattade det som om mannen i förarsätet också var på väg att lämna fordonet.

– När jag närmade mig bilen såg jag även att det satt en person till i baksätet. Uppfattade det som att personen på förarsätet var på väg ut varvid jag drog mitt vapen och höll det riktat ner mot marken.

Föraren gav upp och kunde gripas. Mannen i baksätet, som när polisen räddade honom plötsligt att "gråta hejdlöst och hyperventilera", visade sig vara den kidnappade Idol-profilen.

På onsdagen föll domen mot kidnapparna. Tre av de åtalade döms till fängelse. En av dem till fängelse i tre år och fyra månader och två andra döms till fängelse i två år och åtta månader respektive två år.

Fängelsestraffen varierar på grund av deras olika ålder vid gärningen. En av de åtalade var 16 år när gärningen begicks och han döms till sluten ungdomsvård i åtta månader. Gärningen har enligt Södertörns tingsrätt inneburit en "mycket allvarlig kränkning av målsäganden", som tillerkänns drygt 50.000 kronor i skadestånd av de dömda.

– Det har varit fråga om en allvarlig gärning som kännetecknats av stor hänsynslöshet och brist på empati och medfört ett omfattande psykiskt lidande för offret. Straffvärdet ligger relativt nära minimistraffet för människorov av normalgraden som är fyra år, säger chefsrådmannen Agneta Kornstrand i en kommentar.

Två av dömda är bosatta i Eskilstuna och två i Umeå. Samtliga är kända av polisen sedan tidigare. Alla fyra har fått svenskt medborgarskap och kan därför inte utvisas hem till Somalia med nuvarande lagstiftning.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.