Räntan på studielån fördubblas

Publicerad 29 november 2023 kl 17.51

Ekonomi. Regeringen har nu beslutat om räntan på studielån för 2024. Den nya räntan blir 1,23 procent – en fördubbling jämfört med i år.

Dela artikeln

Räntan på studielån är rörlig, och i slutet av varje år fastställer regeringen räntan på studielånet för kommande år.

Räntan beräknas utifrån statens upplåningskostnad de senaste tre åren och subventioneras sedan med 30 procent. De senaste åren har ränteläget stigit, vilket också har lett till en höjd studielåneränta.

Under förra året höjdes räntan från historiska 0,00 procent till 0,59 procent. Från och med 2023 består studielåneräntan av årlig basränta och ett påslag för att täcka kreditförluster, det vill säga pengar som inte betalas tillbaka.

Regeringen har nu beslutat om studielåneräntan för 2024, vilket blir 1,23 procent. Räntan består av en basränta på 0,80 procent och ett räntepåslag på 0,43 procent.

För en genomsnittlig låntagare med en skuld på 166.000 kronor blir det ingen skillnad hur mycket man ska återbetala varje år. Skillnaden i räntehöjningen resulterar istället i en förlängd återbetalning. Personer med en större studieskuld, över 232.000 kronor, kommer att få ett större årsbelopp att betala tillbaka.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.