Stefan Löfven presenterade de nya riktlinjerna under en presskonferens tillsammans med Socialstyrelsens generaldirektör Olovia Wigzell idag.

Regeringen lanserar riktlinjer för vilka som ska lämnas att dö

Publicerad 15 mars 2020 kl 21.29

Inrikes. Regeringens beslut att snabbt sprida covid-19 via skolor och förskolor kan lindra virusets effekter på ekonomin och bostadsmarknaden, men innebär samtidigt en katastrof räknat i antalet svenska dödsoffer. Nu förbereder regeringen riktlinjer för triage – i klartext vilka patienter som ska prioriteras och vilka som ska lämnas att dö när vårdresurserna överbelastas nästa månad.

Gilla artikeln på Facebook

Uppgiften att ta fram själva riktlinjerna ligger på Socialstyrelsen som kallar dem för en "nationell lösning" på problemet med bristen på planering och inköp av nödvändig sjukvårdsutrustning som väntas lamslå vården.

– Regionerna har ingen uthållighet när det gäller sjukvårdsmaterial, och det är detta vi försöker få till stånd nu genom en nationell lösning. Vi får många signaler om att läget är akut, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olovia Wigzell på regeringens presskonferens idag.

Corona samlas i pungen – män kan bli sterila.

– Det kommer också att krävas medicinska prioriteringar och här behövs ett nationellt beslutsstöd till professionerna och ansvariga inom regionerna. När det gäller rekommendationer om prioriteringar har en medicinsk expertgrupp arbetat i helgen för att möta behovet som framkommit från regionernas chefsläkare i förra veckan, säger Wigzell och fortsätter:

– Det handlar bland annat om stöd för akuta bedömningar och prioriteringar för triage och intensivvård, för att lyfta fram två av stöden.

Generaldirektören påminde om att situationen är allvarlig och att vården trots tydliga riktlinjer för triage kommer att behöva fatta svåra beslut när läget förvärras.

– Det innefattar prioriteringar som har en etisk dimension, absolut. Det ska vara ett stöd för de professionerna i de prioriteringar som kommer att bli mycket svåra, säger hon.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD om mordet: "Svenskfientligheten måste stoppas"

Kommenterar nya uppgifterna om SD-kepsen. "Vilka fruktansvärda handlingar utlänningar är kapabla att begå gentemot svenskar."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.