Kronraset

"Regeringen måste ingripa" för att rädda kronan från undergång

Publicerad 18 januari 2023 kl 08.00

Ekonomi. Finansanalytikern Henrik Mitelman på Dagens Industri menar att Riksbanken och regeringen bör ta itu med dagens situation och arbeta för att stärka kronan, som snabbt förlorar värde i omvärlden och gör svenskarna fattigare i rask takt.

Dela artikeln

Riksbanken har under Stefan Ingves ledning försökt få upp inflationen till 2 procent genom att slaviskt följa det inflationsmål som de själva har fastställt.

Det är enligt Mitelman dock inget problem om inflationen är 1 procent, förutom för de som är "religiöst" bundna till siffran i inflationsmålet.

"En stark och stabil valuta är grundbulten för en låg och stabil inflation. I dagens situation bör importpriserna dämpas och det är av högsta vikt att faktiskt lyfta vår valutakurs", skriver Mitelman i en analys i Dagens Industri.

Enligt Mitelman är det tre faktorer som har lett till att vi har accepterat den ständiga kronförsvagningen.

För det första tror folk att Riksbanken är tvungen att få upp inflationen till de där 2 procenten, trots att det bara är ett mål som Riksbanken själv har formulerat.

För det andra finns det en övertro på fördelarna med en svag krona, trots att de flesta företag inte längre producerar sina produkter i Sverige med bara svenska insatsvaror.

För det tredje har politikerna aktat sig för att lägga sig i valutautvecklingen, för att inte riskera att bli misstänkliggjorda när det gäller synen på en fristående centralbank.

Den globala inflationen har stigit ordentligt, dels för att penningpolitiken har varit alltför lössläppt, dels för att produktion och leveranser har begränsats.

I Sverige har man dessutom, frivilligt, skapat en situation på elmarknaden som har accelererat kronans fall. För att lösa detta problem behövs två sorters insatser enligt Mitelman.

För det första bör Riksbanken deklarera att den vill se en starkare krona och sluta sälja kronor.

För det andra bör regeringen tydliggöra att den ser en stark krona som ett mål för sin politik.

En starkare krona skulle öka vår köpkraft och sänka inflationen. Det skulle dessutom ge regeringen en förbättring i opinionsmätningarna – eftersom många borgerliga väljare upplever att regeringen inte får så mycket uträttat, tror Mietelman.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

112-appen börjar larma om skjutningar och sprängdåd

Anpassas till nya verkligheten. "Hoppas det kan leda till fler tips vid jakten på gärningspersonen."0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.