Gulan Avci.

Regeringen utser L-topp till "nationell samordnare mot utanförskap"

Publicerad 11 april 2024 kl 16.05

Inrikes. Gulan Avci slutar som partisekreterare i Liberalerna. Hon har nämligen fått i uppdrag av regeringen att bli "nationell samordnare mot utanförskap".

Dela artikeln

Den nationell samordnarens uppgift blir enligt regeringen att underlätta kommunernas arbete i områden där det så kallade utanförskapet är stort.

Gulan Avci får som samordnare i uppgift att kartlägga och skapa en sammanhängande bild av det arbete som bedrivs på kommunal nivå.

Regeringen uppger sig arbeta med att "lyfta de områden där utanförskapet är stort för att förbättra människors livschanser".

"Arbetet mot utanförskap bedrivs ofta lokalt av många olika aktörer och det saknas i dagsläget en sammanhängande bild av arbetet och effekterna av det. För att skapa en överblick över vilka åtgärder som vidtas och sprida kunskap om effektiva metoder har regeringen beslutat att en särskild utredare ska utses och fungera som samordnare mot utanförskap. Samordnare är Gulan Avci", skriver regeringen.

– Insatserna mot det utbredda utanförskapet måste bli bättre. Med en nationell samordnare får vi en bättre bild av vilka metoder och åtgärder som fungerar bäst på en kommunal nivå, vilket kan stärka det viktiga arbetet med att förbättra livschanserna för de som bor i utanförskapsområden, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) i ett uttalande.

Samordnaren ska underlätta kommunernas arbete i områden där "utanförskapet" är stort, med fokus på skola och förskola.

"Inte minst gäller det skolornas beredskap och förutsättningar att arbeta förebyggande runt elever med koppling till gängkriminella miljöer."

Samordnaren ska bland annat sammanställa en lägesbild över situationen i dessa områden, kartlägga framgångsrikt arbete och lämna förslag med syfte att stärka och utveckla kommunernas arbete mot utanförskap.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.