Regeringen vill delta i två insatser i Röda havet

Publicerad 8 februari 2024 kl 10.43

Inrikes. Regeringen vill engagera Sverige i två militära aktioner i Röda havet kopplade till Israels krig i Gaza, säger utrikesminister Tobias Billström till SVT Nyheter.

Dela artikeln

De två insatserna det handlar om är dels Operation Prosperity Guardian, som initierats av USA, och dels EU-insatsen Aspides, som ännu inte har påbörjats.

– Den svenska regeringens inriktning är att vi bör göra detta, säger Tobias Billström.

Enligt utrikesministern är huvudmålet med dessa operationer att skydda den civila sjöfarten mot attacker från huthirebellerna – som försöker störa Israels folkmordsanklagade krig på Gazaremsan.

Samtidigt framhåller Billström att regeringen inte kommer att gå vidare med planerna om det inte finns ett omfattande stöd från riksdagen.

– Om vi skickar män och kvinnor i uniform i militära missioner så är det en god tradition att det är förankrat brett i riksdagen. Vi vill höra vad riksdagen tycker och tänker, säger han till SVT.

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson meddelade dock så sent som i mitten av januari att hans parti inte ställer sig bakom ett svenskt deltagande i insatserna i Röda havet.


Nyheter från förstasidan

Skuldsatta dödsbon ökar när fler boomers dör

"Det kan bli en överraskning". Banken har förtur när den belånade generationen går bort.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.