Regeringen vill lagstifta bort ohyfsad nätkritik mot "våra mest framträdande kvinnliga opinionsbildare."

" />

Regeringen vill lagstifta bort ohyfsad nätkritik mot "våra mest framträdande kvinnliga opinionsbildare."

" />

Regeringen vill lagstifta bort ohyfsad nätkritik mot "våra mest framträdande kvinnliga opinionsbildare."

" />
Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).
politik.in2pic.com

Regeringen vill förbjuda ohyfsat nätspråk

Publicerad 26 juli 2013 kl 04.26

Inrikes.Är det verkligen godtagbart att vilken liten Svensson som helst ska kunna kritisera svenska makthavare på internet - även om kritiken är ohyfsat formulerad? Nej, menar regeringen, som nu planerar att förbjuda "patriarkatets nätkrigare" från att uttrycka sig kränkande om "våra mest framträdande kvinnliga opinionsbildare."

Gilla artikeln på Facebook

Bakom initiativet står demokrati­minister Birgitta Olsson och jämställdhetsminister Maria Arnholm, båda från Folkpartiet liberalerna. I en debattartikel i Expressen skriver de att "patriarkatets nätkrigare" är ett hot mot den fria debatten.

I internationella jämförelser anses Sverige redan idag ha en stark lagstiftning mot förtal, med undantag för skyddet från att bli förtalad i etablerade medier, som är svagt i landet. Den 25 juni i år dömdes två unga arabiska kvinnor i Göteborg att betala 570 000 kronor i skadestånd till 38 målsägande för att ha spridit förtalsuppgifter om dem på nätsajten Instagram. Ungefär samtidigt dömdes en afrosvensk S-politiker från Göteborg för att ha skickat grova hot med sexuellt innehåll till flera kända kvinnor.

Förtal, hot och förolämpning är kriminaliserat redan idag, men regeringen anser att den nuvarande lagstiftningen är otillräcklig. I sin debattartikel skriver ministrarna att inte heller "kränkningar" och "trakasserier" bör kunna gå obemärkta förbi i fortsättningen. Som exempel på brottsoffer nämns "den kvinnliga journalisten på dagstidningen" och "våra mest framträdande kvinnliga opinionsbildare".

Alla håller dock inte med om att ytterligare lagstiftning behövs. I februari sade SVT-profilen Åke Ortmark till radions "P4 Extra" att näthatet är något man får stå ut med för att ha en långtgående yttrandefrihet.

- Alla vi som deltar i det offentliga samtalet har råkat illa ut i just den här meningen genom decennierna. Det är mycket farligt om vi börjar begära skydd, för då begränsar vi yttrandefriheten, sade Ortmark och tillade därefter följande i en kommentar till Expressen:

-?Det är klart att nolltolerans ska råda mot hot och våld, men däremot att man kallar mig eller någon annan "fitta", "hora" eller "horkarl" är tyvärr en del av det offentliga samtalet som det ser ut i dag.

Regeringen är dock av en annan åsikt och avsätter därför fyra miljoner kronor till skattefinansierade projekt som ska "motverka näthatet". Samtidigt arbetar en statlig utredning med att se över hur straff­lagstiftningen kan "moderniseras" för att komma till rätta med det som enligt regeringen bör vara straffbart.

Läs även
Förslag: Gör det straffbart kritisera feminism


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Inrikes

Lappar varnar för terrorstudent vid universitet

Skulle "döda så många som möjligt" – pluggar nu IT och bor i studentkorridor.. "Syftet är att upplysa studenter och anställda om sådant som kan utgöra ett allvarligt hot mot deras säkerhet."0 Plus

Expressens granskning: ALLA gängledare är invandrare

Tidningen får kritik för vilseledande rubrik.. SD-ledaren Jimmie Åkesson presenterar alternativ formulering.0 

Polisen letar med helikopter. "Ensam gärningsman klädd i vita skor, grå luvtröja, ljusa byxor."0 

Vetenskap

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Forskarlarmet: Svenska politiker struntar helt i gifterna i dricksvattnet. Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0