Regeringens tidigare Kina-ambassadör Anna Lindstedt åtalas

Publicerad 9 december 2019 kl 10.51

Inrikes. Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, åtalas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Det meddelar nu åklagaren, som påpekar att det aldrig tidigare i modern tid väckts åtal med denna brottsrubricering.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 14 februari i år som det inleddes en förundersökning Anna Lindstedt, efter att Säkerhetspolisen upprättat en brottsanmälan.

Lindstedt utsågs av regeringen som ny ambassadör i Peking 2016.

Hon ska utan tillstånd från sina överordnade ha förhandlat med Kina om den svenska medborgaren Gui Minhai, som sitter fängslad i den kommunistiska diktaturen.

"Ambassadören misstänks för att vid ett möte i Stockholm ha agerat utanför ramen för den behörighet som hon haft i det konsulära ärendet gällande den svenska medborgaren Gui Minhai", skriver Åklagarmyndigheten på sin hemsida.

Vid mötet ska ambassadören ha varit i kontakt med personer som företrädde kinesiska statens intressen.

– En ambassadör är en myndighetschef som har ett långtgående mandat att företräda Sverige. Trots det har även en ambassadör att följa vissa riktlinjer och instruktioner från regeringskansliet och UD. I det här specifika konsulära ärendet har hon gått utanför sitt uppdrag och därmed gjort sig skyldig till brott, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål.

– Det har aldrig tidigare i modern tid väckts åtal med brottsrubriceringen egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, fortsätter han.

Egenmäktighet vid förhandling med främmande makt kan ge högst två års fängelse.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0