Rekorddyrt att bygga i Sverige

Publicerad 30 november 2019 kl 12.24

Ekonomi. Eurostats redovisning av prisnivåerna inom olika delar av ekonomin visar att Sverige med sina omfattande byråkratiska krav har EU:s överlägset högsta byggkostnader. Det senaste året har priserna för att bygga flerbostadshus stigit med ytterligare 3 procent samtidigt som antalet påbörjade byggen av lägenheter i småhus har minskat med 15 procent under samma period.

Gilla artikeln på Facebook

Det senaste året har priserna stigit från den tidigare rekordnivån med ytterligare 3 procent, visar färska siffror. Ökade el- och lönekostnader förklarar en del av ökningen.

Av SCB siffror framgår att nybyggnationen av flerbostadshus har minskat med 9 procent på ett år Preliminärt var cirka 57 procent av byggprojektens lägenheter upplåtna som hyresrätter. I småhus påbörjades cirka 7 400 lägenheter under perioden vilket är en minskning på 15 procent jämfört med 2018, enligt SCB.

Det senaste året ökade SCB:s index för kostnaderna för att bygga flerbostadshus med 3,0 procent. Entreprenörernas kostnader höjdes med 2,4 procent, vilket drev upp totalkostnaden med 2,0 procentenheter av de totalt 3 procentenheter som kostnaderna ökat.

Bland entreprenörernas kostnader ökade kostnaderna för löner och maskiner med 1,9 respektive 1,8 procent. Kostnaderna för transporter, drivmedel och elkraft höjdes med 0,2 procent. Inom den gruppen har kostnaderna för lastbilstransporter ökat med 1,3 procent medan kostnaderna för dieselolja och elkraft föll med 3,0 respektive 2,2 procent.

Byggmaterial­kostnaderna ökade med 2,9 procent mellan oktober 2018 och oktober 2019, medan vitvaror och elmateriel höjdes med 4,3 respektive 4,2 procent. Kostnaderna inom övriga byggmaterialgrupper ökade också, med några undantag.

Byggherrekostnaderna steg med 5,7 procent på årsbasis. Den främsta anledningen var att räntekostnaderna ökade med 16,8 procent.


Knivattacken mot Boråspolisen

Poliser omringades av jättelik invandrarmobb i Borås. Fick halverat straff på grund av låg ålder – trots att han ljög om att han är ett flyktingbarn.0 Plus

Henrik Arnstad

Elaka tungor hånar DN-veteranens nya teori. Detta folkslag är trollkarlen Gandalf en rasistisk symbol för, enligt Henrik Arnstad.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.