Rekordskulden kan leda till ny kris

Publicerad 7 februari 2015 kl 11.46

Ekonomi. Skuldsättningen på både global och nationell nivå har ökat markant sedan 2007. Nu varnar experter för att ökningen kan leda till en ny finanskris.

Gilla artikeln på Facebook

Den globala skulden har ökat med 57 biljoner dollar sedan finanskrisen bröt ut under 2007, i synnerhet är ökningen markant i Japan.

Skuldökningen väcker viktiga frågor om finansiell stabilitet och kan vara ett förvarning om en ny finanskris.

Den sammanlagda världsskulden ökade till 199 biljoner dollar vid slutet av 2014, med en tillväxttakt som överstiger den globala ekonomiska expansionen. I termer av BNP har skuldnivån ökat från 269 till 286 procent.

  • "Högre skuldnivåer väcker frågor om finansiell stabilitet och om vissa länder löper risk att hamna i en kris", skriver RT som citerar McKinsey-rapporten.

Det är bara ett fåtal länder som har lyckats få ner sina skuldnivåer. Länderna som lyckats med detta är Argentina, Rumänien, Egypten, Saudiarabien och Israel.

I både Irland och Japan har skuldsättningen ökat markant. Den ryska skulden har ökat måttligt. Störst anledning till oro är emellertid den kinesiska skuldsättningen som har skjutit i höjden sedan 2007. Även om skulden fortfarande är hanterbar är experter oroade för vilken konsekvenser skuldnivån ska få för fastighetsmarknaden på sikt.

Också i länder som Australien, Kanada, Danmark, Sverige, Nederländerna, Malaysia, Sydkorea och Thailand har skuldnivån överstigit den som var gällande innan finanskrisen.

De berörda ländernas regeringar uppmanas att vidta drastiska åtgärder för att få ner skuldnivåerna, som försäljning av tillgångar och utformandet av nationella program för effektivare skuldnedskrivning. 


Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0