Goda tider för bankirer: Nordea gjorde en vinst på 10 miljarder kronor det senaste kvartalet.

Rekordvinster för svenska banker

Publicerad 24 oktober 2014 kl 07.02

Ekonomi. De svenska storbankerna gjorde vinster på drygt 27,5 miljarder kronor under det tredje kvartalet. Det är en ökning med 16 procent jämfört med förra året, rapporterar Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

SEB ser sin vinst öka mest, med hela 40 procent, tack vare ökade intäkter från storföretag. Nordea är dock störst med en vinst på hela 10 miljarder kronor under kvartalet.

Om trenden håller i sig kommer bankerna för första gången någonsin att göra en sammanlagd vinst på 100 miljarder kronor före skatt, enligt SR.

Regeringen planerar att till 2016 införa en särskild bankskatt – ett förslag som också har stöd av Sverigedemokraterna. Tanken är att bankerna, som under svåra tider "räddas" genom att regeringen förser dem med stora summor skattepengar, ska betala tillbaka pengar till statskassan.

SEB:s vd Annika Falkengren tycker att det är en dålig idé.

– Det var självklart så att staten hjälpte till med en garanti. Men i dag betalar bankerna en stabilitetsavgift, insättargaranti och vi betalar skatt som alla andra, så bankerna bidrar redan i dag, säger Annika Falkengren till SR.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0