Centralskolan i Kristianstad

Rektorns uppmaning till klassens enda svenska elev: Byt skola!

Inrikes. 12-årige Johan är den enda svenska eleven i sin klass på Centralskolan i Kristianstad, en skola som präglas av hot och våld. Men när Johans mamma Karin försöker ta upp problemen med skolans rektor får hon veta att det vore bättre om Johan byter till en annan skola.
– Detta säger hon när min son är i rummet och hur kände han sig då? frågar sig Karin.

Dela artikeln

Förra helgen skrev Fria Tider om hur skolbarn på Centralskolan i Kristianstad misshandlas av de nyanlända invandrarelever som kommit till skolan i samband med asylkaoset. Flera föräldrar hade då bestämt sig för att hålla sina barn hemma från skolan för att de ska slippa bli misshandlade.

– Mina barn har varit hemma sedan i onsdags, de har inte känt sig trygga och jag har inte velat tvinga dem dit, berättade mamman Malin för Fria Tider.

Sedan förra artikeln publicerades för en vecka sedan har även lokaltidningen uppmärksammat problemen på skolan, men undviker att skriva om att det rör sig om nyanlända invandrarbarn. Flera läsare har dessutom hört av sig till Fria Tider, några av dem föräldrar som har sina barn på skolan och som bekräftar bilden av en skola präglad av bråk, hot och våld.

Ensam svensk
En av dem som hört av sig är Karin, mamma till 12-årige Johan som går i sjätte klass på Centralskolan. Karin berättar att Johan haft svårt att passa in och få kompisar bland invandrarbarnen eftersom de inte pratar svenska.

– Johan är ensam svensk i sin klass. Och visst, vissa av dem har varit här ett par år men när det bara är utländska och de pratar sitt språk. Om de pratar arabiska så släpper de inte in honom, berättar Karin för Fria Tider.

Johan har inte råkat ut för lika grovt våld som flera av de andra barnen på skolan. En flicka blev till exempel påhoppad och fick huvudet dunkat i marken så hon fick hjärnskakning, en annan tog invandrarbarnen struptag på och försökte strypa medan en tredje blev påhoppad och slagen blodig utan att någon vuxen ingrep.

– Det har inte varit på den nivån. Det har varit puttande och knuffande, men inte så allvarligt, säger Karin.

Det största problemet för den ensamme 12-årige svensken har istället varit att det inte är någon studiero på skolan. Det är bråkigt och kaotiskt och lärarna säger upp sig på löpande band – just nu är Johans klass inne på sin tredje lärare sedan höstterminen startade.

Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Kikhosta ökar i Sverige

FHM:s larm. Följer trend i Europa, där dödsfall bland spädbarn rapporterats.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.