Riksdagen röstade ja till "rasistiska" lagen

Publicerad 10 april 2024 kl 16.52

Inrikes. Riksdagen har röstat ja till regeringens förslag om att införa så kallade säkerhetszoner – och lagändringarna börjar gälla redan om två veckor.

Dela artikeln

I omröstningen i riksdagen röstade 151 ledamöter för och 148 röstade emot.

Lagändringen – som av vänstern pekas ut som "rasistisk" – ger polisen rätt att införa säkerhetszoner där polisen har särskilda befogenheter att söka efter vapen och andra farliga föremål. Syftet är att skjutningar och sprängningar vid konflikter inom den kriminella miljön ska kunna motverkas mer effektivt.

Ett beslut om en säkerhetszon ska gälla högst två veckor åt gången och kunna överklagas till domstol. Polismyndigheten ska publicera beslutet på sin webbplats och informera om det på andra sätt.

Inom en säkerhetszon ska polisen ha utvidgade befogenheter att kroppsvisitera personer och genomsöka transportmedel för att söka efter vapen och andra farliga föremål. Befogenheterna ska gälla på allmän plats och ingripanden ska få göras i den utsträckning det behövs för att förebygga eller förhindra den brottsliga verksamhet som zonen har införts för att motverka.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet motsatte sig i utskottet förslaget i en reservation. Bland annat hänvisade partierna till att den befintliga polislagen redan innebär att polisen har stora möjligheter att visitera personer i brottsförebyggande syfte.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.