”Rysk nätattack” mot Ygeman var inlägg av svensk mormor på Södermalm

Publicerad 5 april 2020 kl 17.00

Inrikes. Anders Ygeman anklagade Ryssland för att "destabilisera" den svenska 5G-debatten och spred en falsk nyhet från TT med rubriken "Ygeman mål för rysk nätattack”. Men när SVT granskade det utpekade Facebook-inlägget ledde spåren inte till Kreml, utan till en äldre svensk kvinna på Södermalm i Stockholm som var orolig för 5G-strålning.

Gilla artikeln på Facebook

– Det finns säkert många som engagerar sig som är svenskar, men det som är den stora skillnaden i 5G-frågan är att vi också får tusentals botkommentarer, sade Ygeman i en intervju med SVT.

Men när SVT granskade reaktionerna på Facebook-inlägget som Ygeman pratade om så hittade man inga bottar. Istället kom hälften av kommentarerna från medlemmar i gruppen ”WIFI STRÅLNING HÄLSORISKER STOPPA 5G” på Facebook, som har 15.000 medlemmar.

Läs också: Rysslands hån mot Anders Ygeman: "Vi hade ingen aning om att han var så populär i Ryssland"

”HJÄLP TILL ALLA! Gå in på Anders Ygemans facebooksida och kommentera!”, skrev administratören i gruppen innan det stora antalet kommentarer dök upp. Gruppen drivs av en 64-årig kvinna som heter Katarina Hollbrink, bor på Södermalm i Stockholm och beskriver sig som en vanlig svensk mormor som är orolig för strålning, enligt SVT.

– Det kändes löjeväckande, säger hon om Ygemans påstående om att Kreml låg bakom reaktionerna.

Men själv tycker Anders Ygeman att påståendet är rimligt.

– Det här är en fråga som Ryssland har intressen i, som både SVT:s granskning och myndigheter i andra länder har visat att de agerar i, säger Anders Ygeman.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.