”Rysk nätattack” mot Ygeman var inlägg av svensk mormor på Södermalm

Publicerad 5 april 2020 kl 17.00

Inrikes. Anders Ygeman anklagade Ryssland för att "destabilisera" den svenska 5G-debatten och spred en falsk nyhet från TT med rubriken "Ygeman mål för rysk nätattack”. Men när SVT granskade det utpekade Facebook-inlägget ledde spåren inte till Kreml, utan till en äldre svensk kvinna på Södermalm i Stockholm som var orolig för 5G-strålning.

Gilla artikeln på Facebook

– Det finns säkert många som engagerar sig som är svenskar, men det som är den stora skillnaden i 5G-frågan är att vi också får tusentals botkommentarer, sade Ygeman i en intervju med SVT.

Men när SVT granskade reaktionerna på Facebook-inlägget som Ygeman pratade om så hittade man inga bottar. Istället kom hälften av kommentarerna från medlemmar i gruppen ”WIFI STRÅLNING HÄLSORISKER STOPPA 5G” på Facebook, som har 15.000 medlemmar.

Läs också: Rysslands hån mot Anders Ygeman: "Vi hade ingen aning om att han var så populär i Ryssland"

”HJÄLP TILL ALLA! Gå in på Anders Ygemans facebooksida och kommentera!”, skrev administratören i gruppen innan det stora antalet kommentarer dök upp. Gruppen drivs av en 64-årig kvinna som heter Katarina Hollbrink, bor på Södermalm i Stockholm och beskriver sig som en vanlig svensk mormor som är orolig för strålning, enligt SVT.

– Det kändes löjeväckande, säger hon om Ygemans påstående om att Kreml låg bakom reaktionerna.

Men själv tycker Anders Ygeman att påståendet är rimligt.

– Det här är en fråga som Ryssland har intressen i, som både SVT:s granskning och myndigheter i andra länder har visat att de agerar i, säger Anders Ygeman.


Nyheter från förstasidan

Läkaren: Sveriges strategi drivs av "faktaresistens"

Lena Einhorn jämför Folkhälsomyndigheten med "sofister". Segrande retorik viktigare än att medge fel och ta ansvar för lidande.0 

Ekonominyheter

Ökningen av konkurser har upphört

Kraftig minskning i flera branscher.. I Stockholm sjunker nu antalet konkurser med 14 procent.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.